Pranešimas dėl žydų kapinių ir masinių žudynių vietų saugojimo ir tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimo viešojoje erdvėje

Lietuvos žydų bendruomenė (toliau – LŽB) su nusivylimu praneša, kad 2018-08-29 oficialiems LR valstybės atstovams bei socialinėse medijose  buvo išplatintas tikrovės neatitinkančio turinio raštas “Dėl senųjų žydų kapinių adresu Žalgirio g. 3 Šiauliuose”. Raštą pasirašė Šiaulių apskr. žydų bendruomenės, Panevėžio žydų paramos bendrijos, Kauno žydų religinės bendruomenės, Klaipėdos žydų bendruomenės, Ukmergės raj. žydų bendruomenės, Klaipėdos žydų-judėjų religinės bendruomenės ir Vilniaus žydų bendruomenės atstovai.

Rašte, be kita ko, teigiama, kad LŽB vadovybę Teismas pripažino neteisėta. LŽB pažymi, kad įsiteisėjusio teismo sprendimo, kuris pripažintų LŽB vadovybę neteisėtai išrinkta, nėra. Sąmoningas tikrovės neatitinkančio turinio rašto skleidimas kenkia LŽB reputacijai, žemina žydų tautos vardą ir galimai įeina į LR BK 154 str. numatytos veikos sudėtį, todėl LŽB neatmeta galimybės ginti pažeistus interesus  įstatymų numatyta tvarka.

Rašte taip pat išdėstyta pozicija dėl žydų paveldo apsaugos.  Atsakydama į ją, LŽB pažymi, jog jau daugelį metų nuosekliai bendradarbiaujant su Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu (toliau – Komitetas) teikiamos oficialios pozicijos ir vertinimai žydų kapinių ir masinių žudynių vietų apsaugos ir tvarkymo klausimais. Susiformavęs bendradarbiavimas yra pagrįstas aukšta Komiteto kompetencija ir patirtimi, yra naudingas siekiant užtikrinti žydų paveldo apsaugą ir visų vykdomų žydų objektų paveldosaugos darbų atitiktį žydų religiniams įstatymams. Valstybės bei savivaldos institucijoms, vykdančioms žydiškų paveldo objektų priežiūrą, taip pat yra reikalingas ekspertinis vertinimas, kurį atlieka minėtas Komitetas.

Pažymėtina, kad, konsultuojantis su Komitetu, visuose iki šiol vertintuose objektuose vykę darbai įtraukė ne tik  valstybės ir savivaldybės institucijų atstovus, bet ir regionines žydų bendruomenes, vietos seniūnijas. Siekiant užtikrinti kokybę ir nuoseklumą žydų objektų paveldosaugos srityje, LŽB ketina ir toliau tęsti nusistovėjusią ir pasitvirtinusią praktiką ir pasikliauti Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto ekspertiniu vertinimu.

Kapinių ir masinių žudynių vietų ir kitų žydų paveldo objektų  apsauga ir tvarkymas yra atsakingas darbas, kuriame reikėtų tarpinstitucinio susitelkimo.  Pavienių iniciatyvų padaryta žala gali nustelbti ilgus metus atliekamo sistemingo darbo rezultatus, o institucijų supriešinimas, bereikalingai klaidins ir sudarys sąlygas žydų paveldo apsaugos ir tvarkymo klausimus paversti manipuliavimo įrankiu.

Pažymime, jog LŽB nėra žinoma apie Lietuvoje oficialiai veikiančius (įgaliotus) nurodytame rašte minimo Europos rabinų konferencijos atstovus ir, atitinkamai, LŽB neatsako už jų veiklos padarinius. Šiuo metu Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas yra vienintelis pripažintas LŽB ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės partneris žydiškų objektų paveldosaugos srityje.