Edukacinis užsiėmimas Panevėžio žydų bendruomenėje su rajono moksleiviais

Edukacinis užsiėmimas Panevėžio žydų bendruomenėje su rajono moksleiviais

Panevėžio miesto žydų bendruomenėje  lankėsi Panevėžio rajono Dembavos progimnazijos klasių mokiniai kartu su mokytojais. Jie įsteigė progimnazijos tolerancijos centrą ir nori bendrauti su Panevėžio žydų bendruomene.

Susitikimo tikslas – susipažinti su Lietuvos žydų bendruomenės istorija prieš Antrąjį pasaulinį karą ir jo metu, žydų  tradicijomis, šventėmis, o taip pat  išgirsti apie tragišką Holokausto istoriją Lietuvoje.

Panevėžio miesto žydų bendruomenė ypatingą dėmesį skiria jaunimo auklėjimui, tolerancijai, kad išsklaidytų negatyvų mitą apie žydų tautą bei supažindintų su Panevežio ir kitų Lietuvos miestelių tragiško likimo istorija, kai žuvo daug nekaltų žmonių. Šia tema buvo moksleiviams buvo pasiūlyta trumpa viktorina, kurios metu jie atsakinėjo į užduotus klausimus.

Susitikimu metu Gennady Kofman moksleiviams papasakojo apie žydus, kurie prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno kartu su lietuviais, turėjo bendrą verslą, gyveno kaiminystėje. Kartu šventė šventes, dalinosi geromis ir blogomis naujienomis, o neretai ir paskutiniu duonos kąsniu. Dar caro režimo laikais ir nepriklausomoje Lietuvoje lietuvių, rusų ir žydų vaikai lankė tą pačią gimnaziją.

Moksleiviai susipažino su Pesacho, Purimo, Roša ha Šana bei kitomis žydų tradicinėmis šventėmis ir jų istorija. Išklausė bendruomenės pirmininko pasakojimą apie košerinį maistą, kodėl žydų tauta didelį dėmesį skiria sveikam maistui ir švariems indams, buvo paaiškinta svarbios šventės Šavuot reikšmė. Susitikime moksleiviai išgirdo pasakojimą, kaip Mozė gavo Torą ant Sinajaus kalno..

Gennady Kofman papasakojo, kad Gegužės 23d. Vilniuje vyko Gyvųjų maršo procesija į Panerių memorialą, skirta pagerbti Holokausto aukų atminimą. Pagerbimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas G. Žakas, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofmanas, Švenčionių žydų bęndruomenės pirmininkas M. Šapiro, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius,  Izraelio ambasadorius Lietuvoje A. Maimonas, Lietuvos ambasadorius Izraelyje E. Bagdonas. Taip pat dalyvavo svečiai iš Izraelio.

Susitikimo pabaigoje moksleiviai vaišinosi maca – žydų duona, jiems įteikti žydiški kalendoriai, kuriuos išleido Lietuvos žydų bendruomenė. Kalendoriaus viršelyje – Pasaulio tautų teisuolis K.Grinius su šeima bei aprašyta jo gyvenimo istorija, kai vokiečių okupacijos metais jis gelbėjo žydus, rizikuodamas savo ir savo šeimos gyvybėmis.