Kaune pristatyta Abraomui Mapu, hebrajų romano pradininkui pasaulyje skulptūrinė kompozicija

Kaune pristatyta Abraomui Mapu, hebrajų romano pradininkui pasaulyje skulptūrinė kompozicija

Kaune A. Mapu g. įsikūrusios galerijos “Ars et mundus” kieme ketvirtadienio vakarą visuomenei buvo pristatyta hebrajų romano pradininkui pasaulyje, Kaune gyvenusiam ir kūrusiam rašytojui Abraomui Mapu (1808–1867) skirta skulptūrinė kompozicija. Kompozicijos autoriui skulptoriui Martynui Gaubui pavyko sukurti be galo šiltą, valiūkišką, gerai nuteikiančią ir kviečiančią prisėsti šalia kadaise neatskiriama žydiškojo Kauno dalimi buvusio rašytojo figūrą.

Projekto sumanytojas ir pagrindinis jo variklis VŠĮ “Artkomas” bei Kauno menų inkubatoriaus projekto vadovas Olegas Darčanovas džiaugėsi, kad naujasis mažosios architektūros objektas Kaune sutraukė ne tik gausų žmonių būrį į jo pristatymo vakarą, bet ir vos tik pastatytas kaip magnetas pradėjo traukti praeivius, miestiečius ir miesto svečius. Tiek O. Darčanovas, tiek Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, tiek kiti kalbėtojai akcentavo, kad ši kompozicija – tai puikus bendruomenių – Kauno žydų, Senamiesčio, menininkų – draugystės ir įvairių institucijų – Kauno miesto savivaldybės, Geros valios fondo – bendradarbiavimo pavyzdys.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky dėkojo Kauno m. savivaldybei už palankų požiūrį į litvakų paveldo įamžinimą, pastebėjo, kad A. Mapu yra žinomas ir vertinamas Izraelyje, kur net mažame miestelyje galima rasti jo vardu pavadintą gatvę, ir kalbėjo, kad Kaunas turi džiaugtis turėdamas tokią vieningą bendruomenę ir iniciatyvų, bendradarbiaujantį žydų bendruomenės pirmininką.

Kauno m. savivaldybės tarybos nariai Ina Pukelytė ir Jonas Audėjaitis pabrėžė litvakų indėlį į kultūrinį, ekonominį, visuomeninį Kauno, Lietuvos ir net pasaulio gyvenimą ir užtikrino, kad žymių žydų, gimusių, gyvenusių ir kūrusių Kaune, atminimas turėtų ir toliau būti įamžinamas. A. Mapu g. esančio V. Kudirkos viešosios bibliotekos jaunimo, meno ir muzikos skyriaus vadovė, daugelio žydiškų renginių organizatorė Edita Šilakauskienė džiaugėsi nauju kaimynu ir pristatė smagią idėją – surengti kaimynų fotosesiją šalia A. Mapu skulptūros, visi kviečiami atsinešti savo kėdes ir prisėsti šalia žymiojo rašytojo, užfiksuoti visą vyksmą pažadėjo fotografijos maestro Romualdas Požerskis.KŽB bičiulis iš Balbieriškio tolerancijos centro Rymantas Sidaravičius pasidalino savo patirtimi atidengiant atminio lentą dviejų Vyčio kryžiaus ordinų kavalieriui, lietuvos kariuomenės savanoriui Volfui Kaganui.

KŽB pirmininkas G. Žakas, šauniai ir nuotaikingai vedęs visą renginį, padėkojo muzikantams – saksofonininkui Michailui Javič, klarnetininkui Rokui Makštučiui, smuikininkei Militai Songailaitei – už vakaro praturtinimą melodingais garsais, KŽB tarybos nariui Moteliui Rozenbergui už pagalbą verčiant kompozicijos tekstą į hebrajų ir jidiš kalbas, visiems dalyvavusiems kuriant projektą, o ypač jo iniciatoriui Olegui Darčanovui ir skulptoriui Martynui Gaubui už dvasią, sklindančią iš paminklo. Džiugu, kad sklptūrinės kompozicijos pristatymo vakaras buvo pripildytas gerų emocijų, pakilios nuotaikos, kad saulė švietė ne tik danguje, bet ir susirinkusiųjų širdyse, o A. Mapu sugrįžo į Kauną.

Už paramą dėkojame: Kauno miesto savivaldybės programai „Iniciatyvos Kaunui” ir Geros Valios fondui.

     

Daugiau informacijos apie A.Mapu ir skulptūros pristatymą.

 

 

  • Mapu kurejai20180503-_r178715
  • Mapu vienas unnamed (22)
  • Mapu- pirmininkai unnamed (22)
  • Mapu 5 unnamed (22)
  • Mapu5 unnamed (22)
  • Mapu 4 unnamed (22)
  • Mapu3 unnamed (22)
  • Mapu 2unnamed (22)
  • Mapu 1unnamed (22)
  • Mapu kieme unnamed (22)
  • Mapu unnamed (22)
  • unnamed (21)
  • Mapu Sidaravičius unnamed (22)
  • mergaiteunnamed (22)