Maskvoje lankėsi Lietuvos žydų bendruomenės delegacija

Jau kelerius metus Rusijos žydų kongresas, kuris yra Maskvoje, organizuoja įvairių šalių Pasaulio Tautų Teisuoliams skirtus renginių ciklus, kartu su užsienio valstybių ambasadomis.

Šiais metais labdaros fondas “Rusijos žydų kongresas” kartu su Lietuvos ambasada Rusijoje  organizavo renginį, skirtą Lietuvos Pasaulio Tautų Teisuoliams, kurie rizikuodami savo ir savo šeimos narių gyvybėmis, gelbėjo pasmerktus mirti žydus. Į renginį buvo pakviesti atstovai iš Lietuvos žydų bendruomenės bei Pasaulio Tautų Teisuolių artimieji.

Lietuvos delegacijoje: Lietuvos ambasadorius Rusijoje J. E. Remigijus Motuzas, Pasaulio Tautų Teisuolio Kazio Griniaus giminaitis Kauno miesto Kazio Griniaus vardo progimnazijos direktorius Stanislovas Šimanauskas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės pavaduotojas Leonidas Melnikas ir Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas – LŽB Tarybos narys Gennadyj Kofman. Renginio atidarymo metu sveikinimo žodį tarė Lietuvos ambasadorius Rusijoje J. E. R. Motuzas. Jis pabrėžė, kad šiandien Lietuva švenčia 100 metų valstybingumo atkūrimo sukaktį, o Izraelis – 70 metų. Kiekvienais metais, pažymint Holokausto dieną, Lietuvoje šalies Prezidentė apdovanoja Lietuvos žydų gelbėtojus Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Žydų gelbėtojai, nepabūgę jiems grėsusio pavojaus, kartu su savo artimaisiais, draugais ar bendraminčiais pasipriešinę okupaciniam režimui ir išgelbėjo ne vienam savo kaimynui, draugui, pažįstamam gyvybę.

Izraelio ambasadorius Rusijoje Gary Korn pareiškė, kad būdamas Izraelio ambasadoriumi Lietuvoje ir Latvijoje, dalyvavo renginiuose, skirtuose Pasaulio Tautų Teisuolių pagerbimui, priminė apie lietuvių ir kitų tautų žmonių žygdarbius, gelbėjant žydus nuo nacistinio režimo. Žydų gelbėtojai priešinosi nežmoniškiems nacių įsakymams, dėl jų bebaimio pasiaukojimo ir sumanumo pavyko išgelbėti ne vienam, nekaltai persekiojamam žmogui gyvybę.

Profesorius Leonidas Melnikas akcentavo kaip pavyzdį Pasaulio Tautų Teisuolio Sauliaus Sondeckio šeimos didvyriškumą. Jis priminė forumo dalyviams visą istoriją, kai rizikuodamas savo ir savo  šeimos narių gyvybėmis išgelbėjo žydus. Taip pat pabrėžė, kad šiandien, gyvenant demokratinėje Lietuvoje, neturi būti vietos antisemitizmui ir ksenofobijai.

Gennadyj Kofman pasveikino Rusijos žydų kongresą ir forumo dalyvius LŽB pirmininkės Fainos Kukliansky vardu. Taip pat papasakojo istoriją apie Pasaulio Tautų Teisuolio iš Kupiškio Juozo Markevičiaus šeimą, kuri karo metais, turėdama savo aštuonis vaikus, gelbėjo aštuonių žydų gyvybes. Juozo Markevičiaus vaikai yra Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai. Kasmet minėdami rugsėjo 23 dieną – Lietuvos žydų genocido dieną – jie dalyvauja kartu su Panevėžio miesto žydų bendruomene. Šio renginio metu nepamirštami ir Pasaulio Tautų Teisuolių vardai. Jis pabrėžė, kad kasmet iš visos Lietuvos mokyklų ir gimnazijų mokytojai važiuoja į Jad Vašemo muziejų Jeruzalėje mokytis, o po to visas žinias perduoda savo mokiniams. Jad Vašeme jie ne tik susipažino su Holokausto istorija, bet ir su Pasaulio Tautų Teisuolių alėja, kur muziejaus sienoje iškalti daugiau nei 800 lietuvių, kurie gelbėjo žydus, vardai ir pavardės. Baigdamas Gennadyj Kofman Rusijos žydų kongresui ir Izraelio bei Lietuvos ambasadoriams padovanojo nuo LŽB knygas ir žydiškus kalendorius, kuriuose paminėti Lietuvos Pasaulio Tautų Teisuoliai.

Savo pranešime Kauno miesto Kazio Griniaus vardo progimnazijos direktorius Stanislovas Šimanauskas papasakojo Lietuvos Prezidento, gydytojo, Pasaulio Tautų Teisuolio Kazio Griniaus istoriją. Karo metais jo šeimos namuose prisiglaudė žmonos Kristinos pažįstamas Dmitrijus Gelpernas. Taip pat jis padėdavo  žydams vaistais.

Forumo pabaigoje dalyviams buvo pristatytas dokumentinis filmas “Aš palieku tau savo vaiką” apie Laučiaus Telesforo išgelbėjimą.

  • Rusai2 (8)
  • Rusai4 (5)
  • RusaiIMG_5858
  • RusaiIMG_6164
  • RusIMG_6461
  • RusaiIMG_6258
  • RusIMG_6480
  • RusaiIMG_6359