“Sugrįžimai” su smuikininku Atis Banku ir Viktorija Korčinskaja – Kogan

“Sugrįžimai” su smuikininku Atis Banku ir Viktorija Korčinskaja – Kogan

Jašos Heifetso salėje šiemet balandį buvo surengti trys “Sugrįžimų” ciklo koncertai.„Sugrįžimai“ – unikalus Lietuvos festivalis, Lietuvos muzikų rėmimo fondo profesionaliai organizuojamas jau dvidešimt metų. Festivalio dalyviai, laukiami ir šlovinami pasaulio scenose, sugrįžta į gimtąją šalį!

Šį kartą klausėmės Toronte gyvenančio kauniečio, nuostabaus smuikininko Atis Banko, baigusio Lietuvos valstybinę konservatoriją, studijavusio Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje ir pianistės Viktorijos Korčinskajos – Kogan.

Jų programoje: O. Respighi, A.Navako, I. Achrono, Ganelino, M. Bronner, M. Weinbergo ir A. Šenderovo kūriniai.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė sveikina sugrįžtančius, kurie čia, Lietuvoje apsupami ne tik savo kolegų, bet ir jautrų dėmesį jiems rodančių klausytojų. Lietuvos publika  žavisi ne tik  atlikėjais, bet ir jų atvežta kompozitorių kūryba bei kartu atvykstančiais talentingais kolegomis.

Po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos muzikantai pradėjo emigruoti į kitas šalis,  talentingiems jauniems žmonėms buvo atvertos galimybės mokytis užsienyje. Nuo tos akimirkos Lietuvos muzikų rėmimo fondas pradėjo organizuoti “Sugrįžimus” . tarptautinį muzikos festivalį, į kurį pakviečiami jauni žmonės, išvykę mokytis ir dirbti į užsienį, taip pat muzikantai, kurių protėviai – iš Lietuvos.

Pasak smuikininko A. Banko, groti Lietuvos žydų bendruomenės salėje, kuri pavadinta vieno didžiausių  XX amžiaus smuikininkų – Jašos Heifetzo vardu – didelė garbė ir atsakomybė.

“Deja, Lietuvoje, aš būnu labai retai. Aš net nežinojau, kad žydų bendruomenė turi tokią Jašos Heifetzo salę. Prisipažįstu, groti šioje salėje buvo ne tik įdomu, bet taip pat didelė garbė. Kalbu apie didelę garbę, nes žydų  muzikantų ir kompozitorių  indėlis pasaulio kultūroje yra didžiulis. Jei kalbam apie Lietuvos kompozitorių kūrinius, tada  turiu pasakyti, kad Kanadoje aš populiarinu Lietuvos muziką ir supažindinu Kanados klausytoją su Lietuvos kompozitorių kūriniais, – sakė A. Bankas.

Vakarą vedė muzikologas Vaclovas Juodpusis, kuris ne tik pasakojo apie kiekvieną muzikinį kūrinį, bet ir pateikė įdomius faktus iš litvakų kompozitorių biografijų.

Koncertą organizuoja Lietuvos Muzikų rėmimo fondas, bendradarbiaudamas su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene ir Geros valios fondu.

   

Apie smuikininką Atis Banką ir pianistę Viktoriją Korčinskająs – Kogan.

Atis Hiacetonas Bankas

Koncertavo solo ir su orkestrais Kanadoje, Europoje, JAV, Pietų Korėjoje, Japonijoje, buvusioje Sovietų Sąjungoje, grojo su pianistais A. Laplante, S. Goodyear, R. Silverman, R. McDonald, N. Kogan. Lietuvos ir užsienio kompozitoriai A. Šenderovas,V. Bartulis, A. Navakas, G. Kulesha, H. Freedman ir kt. dedikavo savo kūrinius A. Bankui. Jo koncertus transliavo CJRT, CMFX, CBC, NPR radijo stotys. Su „Fidelis“, „Analekta“, „Radioservis“ ir „CBC“ įrašų kompanijomis įrašė CD. Baigęs Lietuvos valstybinėje konservatorijoje V. Radovičiaus klasę, studijas tęsė Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje, D. Oistracho smuiko katedroje, vadovaujamas S. Snitkovskio. 2018 metais koncertuoja Čekijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Lietuvoje. Yra kvarteto „Gould String Quartet“ primarijus, „Potsdam Trio“ narys, ansamblio „CamerAtis“ lyderis, tarptautinio vasaros muzikos festivalio „Music Niagara“ (Niagaroje, Ontarijuje) įkūrėjas ir meno vadovas. Vedė meistriškumo pamokas Japonijoje, Europoje, JAV, Kanadoje, yra Toronto Karališkosios muzikos konservatorijos „Glenn Gould“ dėstytojas. Už nuopelnus ugdant jaunuosius talentus, įteiktas „Barenreiter“ prizas, „American Protege“ bei „Enkor“ konkursų apdovanojimai. Už muzikinius nuopelnus apdovanotas šv. Jurgio ordinu, jam suteiktas Azerbaidžano menų akademijos Menų Garbės daktaro laipsnis.

Viktorija Korčinskaja – Kogan

Viena žymiausių šių laikų pianisčių, garsių smuikininkų Leonido Kogano bei Elizavetos Gilels anūkė. Gimė Maskvoje. Groti pradėjo būdama penkerių, šešerių debiutavo Maskvos konservatorijos Mažojoje salėje. Mokslus baigė Maskvos konservatorijoje. Nuo 2007 m. lankė meistriškumo pamokas Maskvos konservatorijoje, o 2014 m. – Seokyeongo universitete. Dalyvavo tarptautiniuose muzikos festivaliuose Austrijoje, JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje. Laimėjo apdovanojimus I. Stravinskio ir Mineapolio pianistų konkursuose, Andoros fortepijono konkurse, Pirmajame tarptautiniame pianistų konkurse Korėjoje. Koncertavo Rusijoje, JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Olandijoje, Turkijoje, Egipte, Prancūzijoje, Azerbaidžane ir Korėjoje. Su „Art Classic Company“ įrašė ir išleido L. van Beethoveno koncertus fortepijonui.