Purimas Vilniaus Choralinėje sinagogoje

Vasario 28d. Vilniaus Choralinėje sinagogoje Vilniaus, Kauno ir bendruomenių žydai pasitiko vieną iš linksmiausių švenčių – Purimą.

Purimas yra šventė, skirta atminti stebuklingą žydų išgelbėjimą, vykusį Persijos karalystėje daugiau nei prieš 2400 metų, karaliaus Ahašverošo laikais.

Pagrindinis šventės įsakymas – “Magilat Esteros” ritinio skaitymas. Kiekvienas privalo du kartus išklausyti pasakojimo apie Esteros žygdarbį: vakare ir kitą dieną. Geriau klausytis Esteros pasakojimo skaitymo sinagogoje su daugybe žmonių, nes tai taip pat yra “stebuklo šlovinimas”.

Šį įsakymą įvykdė visi, kurie atėjo į Vilniaus sinagogą. Skaitydamas ritinį, rabinas Šolomas Ber Kryńskis sakė, kad Hamanas yra piktadarys, kuris norėjo išnaikinti žydų tautą, tai girdėdami susirinkusieji į sinagogą, trypė kojomis , švilpė ir triukšmavo, demonstruodami panieką Hamanui.


Purimas visada linksma šventė, nes pagal Esteros ritinį ši šventė yra simbolis, kaip “viskas pasisuko aukštyn kojomis”: džiaugsmas pakeitė grėsmę ir žūtį.

Purimas yra karnavalo šventė, todėl vaikams ji labai patinka. Po Esteros istorijos pristatymo  tikras iluzionistas rodė savo stebuklus, po to vyko karnavalo kostiumų konkursas.

Įdomiausių kostiumų savininkai gavo prizus. Po to dainavo Jevgenijus Valevičius, garsus senųjų žydiškų ir šiuolaikinių Izraelio dainų atlikėjas. Koncerto repertuare – liaudies ir šiuolaikinės dainos. Dainininkas nebijo eksperimentuoti, pavyzdžiui, nepamirštamoji “Tum balalaika” arba “Hava Nagila” – klasika, gyvuojanti šimtmečius, – J. Valevičiaus dainas atliko šiuolaikiškai.

Pats atlikėjas pripažįsta, kad visos jo dainos buvo perrašytos, todėl skambėjo kaip šiandien įprasta. Prieš koncertą pradžią Jevgenijus prisipažino, kad jam didelė garbė dainuoti Vilniaus choralinėje sinagogoje. “… Prisipažįstu, prieš atvykstant, aš perskaičiau apie Vilniaus sinagogą, apie litvakus. Kokia istorija! Kokios asmenybės! Kokia energetiką jauti, kai dainuoji žydų bendruomenei Lietuvoje. Man didelė garbė!!! Sveikinu su Purimo švente! “

  • Purim 2
  • Purim 1