“Šiandien liudijame Lietuvos laisvę”

Pilnutėlė Seimo Kovo 11-osios salė ketvirtadienį susirinko paminėti Nepriklausomos Lietuvos šimtmečio. Iškilmingas minėjimas pradėtas sugiedojus Lietuvos himną ir perskaičius 1918-ųjų vasario 16-osios Nepriklausomybės Aktą bei visų jį pasirašiusiųjų signatarų pavardes.

Kvietė didžiuotis pasiekimais tardamas sveikinimo žodį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė, kad Lietuvos atkūrimo šimtmečio akivaizdoje visi esame lygūs. „Šiandien visi liudijame Lietuvos laisvę. Kiekvienas žmogus kuria nedidelį individualumo pasaulį, neatsiejamai sujungiantį į bendruomenę“, – kalbėjo V.Pranckietis. Anot jo, lietuvių tauta visada kūrė ir gynė savo tapatumą. Parlamento vadovas sakė, kad vien už Nepriklausomybės kovas Vyčio ordinu apdovanoti penkiolikos tautybių atstovai. Jis kalbėjo, kad šimtas metų nėra daug tautai, kuri visai neseniai minėjo savo istorijos tūkstantmetį. „Daug įvykių ir asmenybių kūrė Lietuvą – tai kunigaikščių ir bevardžių piliečių žygdarbiai, sujungimai ir padalijimai, okupacijos ir sukilimai. Knygnešių takais numinti ir laisvės šauklių apdainuoti darbai“, – į susirinkusius kreipėsi V.Pranckietis.

Jis kalbėjo, kad Vasario 16-osios Aktą pasirašė tik 20 lietuvių, tačiau turėti savo šalį su sostine Vilniuje norėjo visa tauta. Seimo pirmininkas kvietė didžiuotis ne tik Lietuvos istorija, bet ir dabartimi.

 

skaityti plačiau