AJC delegacijos vizitai Vilniuje, susitikimas su užsienio reikalų ministru L.Linkevičiumi

AJC delegacijos vizitai Vilniuje, susitikimas su užsienio reikalų ministru L.Linkevičiumi

2018 m. Sausio 17 d. AJC vadovas ir delegacija baigė dviejų dienų vizitą Lietuvoje, – rašoma angliškame AJC pranešime.

AJC generalinio direktoriaus Davido Hario vadovaujama delegacija susitiko su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, JAV ambasadore Anne Hall, Izraelio misijos vadovo pavaduotoja Efrat Hochstetler ir su AJC (Amerikos žydų komiteto) partnerės – Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky. AJC visus susitikimus Vilniuje įvertino puikiai, – rašoma laiške, kurį gavo Lietuvos žydų bendruomenė.

Po susitikimo su AJC užsienio reikalų ministras L. Linkevičius “Twitter” išreiškė savo padėką AJC kaip “pirmąją žydų organizaciją, kuri tvirtai remia Lietuvos kovą už laisvę”. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė pranešimą spaudai apie susitikimas.

Be to, Užsienio reikalų ministerija paskelbė spaudos pranešimą apie susitikimą, kuriame gyrė AJC vaidmenį Lietuvos transformacijos procese iš sovietinės okupuotos šalies į laisvą tautą.

AJC delegacija turėjo galimybę susitikti vakarienėje su Seimo nariais, pareigūnais, žinomais Lietuvos lyderiais, ambasadore Anne Hall. Vakarienę organizavo Seimo narys Emanuelis Zingeris. Kai kurie vakarienės dalyviai pasirašė Lietuvoje paskelbtą atvirą laišką, kuriame išreiškė savo nepritarimą dėl netinkamo Lietuvos balsavimo, priimant JT rezoliuciją, kuria neteisėtu vadinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Susitikimo metu E. Zingeris kalbėjo, kad “AJC yra tikras Lietuvos draugas. Pirmoji Amerikos žydų organizacija, kuri pastoviai tvirtai rėmė Lietuvos narystę NATO ir Europos Sąjungoje, padėjo sukurti  Geros valios fondą kartu su Lietuvos žydų bendruomene. AJC buvo ir tebėra pagrindinis mūsų partneris, kuriam dėkojame už nuolatines investicijas į mūsų sėkmę “, – kalbėjo E. Zingeris.

Vilniuje su AJC aptartos pagrindinės temos: 1) gilėjantys dvišaliai Lietuvos ir Jungtinių Valstijų bei Lietuvos ir Izraelio santykiai; 2) Lietuvos vaidmuo Europos Sąjungoje ir JT; 3) galimybė artimiausiu metu skirti Lietuvą Tarptautinės Holokausto atminimo asociacijos (IHRA) vadove. Asociacijai jau vadovavo Austrija, Bulgarija, Vokietija, Rumunija ir Jungtinė Karalystė. Pažymėta, kad Lietuvos žydų bendruomenė iškelia ir vadovauja dabartinėms iniciatyvoms, ypač restitucijos ir istorinės atminties išsaugojimo klausimais, taip pat Lietuvos valstybės 100-osioms metinėms ir Izraelio 70-mečiui pažymėti.

“Lietuva yra ypatinga šalis daugeliu atžvilgiu, o jos ryšys su žydais yra istorinis, sudėtingas ir giliai įsišaknijęs”, – kalbėjo AJC generalinis direktorius Davidas Harrisas, dažnai lankęsis Lietuvoje per pastaruosius 30 metų. “Iš tiesų neįmanoma kalbėti apie Lietuvos istoriją be žydų dimensijos ir atvirkščiai”.

“Lietuva taip pat yra vienas artimiausių Izraelio partnerių Europos Sąjungoje, ir jos draugystė  įrodyta ne kartą”, pridūrė Harisas. “Tas pats pasakytina ir apie JT, ir jos organizacijas, įskaitant UNESCO, kur neseniai vyko ir Lietuvos balsavimas dėl Jeruzalės paskelbimo Izraelio sostine, jis mus nuvylė, tačiau mes vertiname tokį balsavimą kaip nukrypimą (vert. proto praradimą), vertinant stipresnę šalį.

“Ir mes neturėtume pamiršti, kaip Lietuva, dešimtmečius buvusi okupuota sovietų sąjungos, drąsiai paskelbė savo nepriklausomybę 1990 m. Šalis sumokėjo didelę kainą 1991 m., kai sovietų pajėgos ėmėsi smurto, puldamos taikius protestuotojus, bet galiausiai šalis sugebėjo išsaugoti savo laisvę ir nubrėžė savo  provakarietišką, demokratinį likimą. Tai nuostabi triumfo istorija apie mažesnio pergalę prieš galingesnį,  laisvės troškimas priešpastatytas  jėgai, ir išdidžių žmonių dvasios stiprybė, atsisakius paklusti priespaudai”, – kalbėjo  AJC generalinis direktorius D.Harisas.

AJC reguliariai susitinka su Lietuvos diplomatais JAV ir kitur, taip pat kasmet JT Generalinės asamblėjoje.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pagerbė AJC Tarptautinių žydų reikalų direktorių rabiną Andrew Bakerį, kuris buvo pagrindinis partneris, sprendžiant bei neretai – ryžtingai priimant svarbiausius sprendimus Holokausto laikotarpio klausimais.