Lietuva inicijavo istorinį Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vizitą į Briuselį

Lietuva inicijavo istorinį Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vizitą į Briuselį

BNS  Lietuva inicijavo istorinį Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vizitą į Briuselį susitikti su Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrais, antradienį patvirtino diplomatai.
„Lietuva inicijavo, kad Užsienio reikalų tarybos metu gruodžio 11 dieną įvyktų ES užsienio reikalų ministrų susitikimas su Izraelio premjeru“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė. Lietuva pastarąjį dešimtmetį tapo viena iš didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų Europos Sąjungoje (ES). Daugelis kitų Europos šalių Izraelio atžvilgiu nusistačiusios griežčiau dėl nausėdijų plėtros okupuotame Vakarų krante. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad tiesioginis dialogas yra būtinas spręsti nesutarimus.
„Siekiame visų ES šalių diskusijos bendrijai ir Izraeliui rūpimais klausimais. Ypač svarbus tiesioginis dialogas. Tik įsiklausę į argumentus, pateiktus diskusijoje, galime siekti kartais labai skirtingų pozicijų derinimo. Dėl galimybės surengti tokį susitikimą tarėmės jau ilgą laiką“, – BNS atsiųstame komentare teigė L.Linkevičius. Stebėtojų teigimu, proizraelietišką Lietuvos politiką iš dalies gali lemti diplomatinių pozicijų derinimas su Jungtinėmis Valstijomis ir Lietuvos žydų istorija. Paskutiniu metu Lietuva ir Izraelis taip pat suintensyvino dvišalius ryšius karinėje ir ekonominėje srityse. Izraelio laikraščio „Jerusalem Post“ duomenimis, tai bus pirmasis Izraelio premjero vizitas į Briuselį per daugiau kaip du dešimtmečius.
1967 metais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo Vakarų Krantą su Rytų Jeruzale ir Gazos Ruožą. Po to jis aneksavo Rytų Jeruzalę ir iki šiol laiko Vakarų Krantą okupuotą. Palestiniečiai šiose žemėse nori įkurti savo valstybę.
Izraelio ir palestiniečių taikos derybos yra įstrigusios nuo 2014 metų, kai žlugo Jungtinių Valstijų vadovaujama iniciatyva. Izraelis pabrėžia, kad jis yra vienintelė demokratinė šalis Artimuosiuose Rytuose, ir dėl nesantaikos kaltina palestiniečius ir juos remiančias arabų šalis. Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) demonstruoja tvirtą paramą Izraeliui. Spalį Jungtinės Valstijos paskelbė apie pasitraukimą iš Jungtinių Tautų mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO), apkaltinusios ją „antiizraelietišku šališkumu“. Vašingtonas taip pat perspėjo, kad gali uždaryti Palestinos diplomatinę misiją Vašingtone dėl palestiniečių planų kreiptis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą su prašymu ištirti žydų valstybės nusikaltimus.