LŽB išleistas žydiškas kalendorius 5778m. – 2017/2018

kalendorius 2018_virselis (1)

Lietuvos sinagogos Gerardo Bagdonavičiaus piešiniuose

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės tradicinis kalendorius šiemet skirtas 2017 m. Europos žydų kultūros dienos temai – Diaspora ir paveldas. Štetlas. Štetlais vadinami Vidurio ir Rytų Europos miesteliai, kuriuose iki Holokausto didelę dalį gyventojų sudarė žydai. Štetlo religinio, politinio, socialinio, ekonominio, kultūrinio gyvenimo centras – sinagoga, žydų religinių susirinkimų ir Toros studijų vieta.

Lietuvos teritorijoje iš buvusių kelių šimtų sinagogų išliko vos kelios dešimtys, o juk vien Vilniuje iki Holokausto jų buvo daugiau nei šimtas. Į Kultūros vertybių registrą šiuo metu įtrauktos 44 sinagogos ir jų kompleksai. Daugelis sinagogų išnyko be pėdsakų, nežinia net kaip jos atrodė. Todėl ypatingą dokumentinę vertę įgyja šiame kalendoriuje publikuojami Gerardo Bagdonavičiaus etnografinių ekspedicijų metu sukurti tarpukario Lietuvos sinagogų piešiniai.

Gerardas Bagdonavičius (1901–1986) – dailininkas, grafikas, tapytojas, scenografas, iliustruotojas, fotografas, pedagogas, vienas pirmųjų Lietuvos dizainerių. Jo palikimas – daugiau nei 4 tūkst. kūrinių – saugomas vienuolikoje Lietuvos muziejų, o didžiausia kolekcija – Šiaulių „Aušros“ muziejuje (šiai kolekcijai priklauso ir kalendoriaus iliustracijos). Neatsiejamą G. Bagdonavičiaus ryšį su žydų kultūra atspindi ir menininko savireklamos atvirlaiškis, atspausdintas lietuvių ir jidiš kalbomis.

Iš kalendoriuje pristatomų tebestovi vos dvi sinagogos: Šiaulių Chaimo Frenkelio odos fabriko ir  Pakruojo sinagoga. Pastaroji nuosavybės teise priklauso Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenei ir yra perduota panaudai Pakruojo rajono savivaldybei. 2017 m. pavasarį Pakruojo sinagoga atidaryta lankytojams po kelerius metus trukusio kruopštaus restauravimo. Ji yra pirmoji, po Holokausto restauruota medinė sinagoga Lietuvoje.

Kalendoriuke rašoma, kad šiuo metu, 2017m. vyksta paveldo tvarkybos darbai dar trijose, bendruomenei priklausančiuose sinagogų pastatuose – Vilniaus choralinėje Taharat Ha Kodesh sinagogoje (vienoje iš dviejų Lietuvoje veikiančių sinagogų), Zavelio ir Germaizes sinagogoje Vilniuje, Gėlių gatvėje bei Žiežmarių medinėje sinagogoje Kaišiadorių rajone.