Ch.Sugiharos savaitėje Kaune

Sugiharos savaitė į Kauną priviliojo gausų būrį svečių iš Japonijos, tarp kurių – Ch. Sugiharos vyriausiojo sūnaus žmona Michi Sugihara bei vienas sūnų N. Sugihara.

Lankydamasis Kaune, N. Sugihara padėjo gėlių ir simboline tylos minute palydėjo Garliavoje nužudytus žydus. Japonijos diplomato sūnus neslėpė, kad tėvas, išduodamas vizas ir išgelbėdamas tūkstančius gyvybių, pasėjo norą domėtis istorija ir išmokti pagerbti tuos, kuriems pabėgti nepavyko.

M.Sugihara su žmona ir Kauno žydų bendruomenės pirmininku G.Žaku

“Lankytis čia yra svarbu, nes mano tėvas išdavė daug vizų žydams iš Lenkijos ir Lietuvos, kad jie galėtų pabėgti į Japoniją, o iš ten galėjo vykti į Ameriką ar Izraelį. Dauguma žmonių, kurie liko, buvo žiauriai nužudyti. Mes turime atsiminti tuos žmones. Lietuva yra gana toli nuo Japonijos, mes mažai žinojome apie šią šalį, bet kai atvyko daug žydų, jie mums labai daug pasakojo. Todėl aš norėjau pats pamatyti, kas čia atsitiko ir kaip galėjo būti žudomi žmonės vien todėl, kad jie buvo žydai. Norėjosi jiems atiduoti pagarbą ir žinoti žydų ir lietuvių istoriją”, – atminimo vietoje kalbėjo N. Sugihara.

Kaune įspūdingu japoniškų būgnų grupės “Daigen – Gumi” pasirodymu baigėsi Sugiharos savaitė. Kauno miesto mero priėmime Kauno rotušėje, uždarymo ceremonijojes, kurioje jautrią kalbą pasakė Č. Sugiharos sūnus N. Sugihara. Paskutiniais renginio akcentais tapo nepaprastas Japonijos dažytojų japoniška tradicija besiremiantis pasveikinimas Kauno miestui bei bendra didžiulio būrio Sugiharos savaitės organizatorių, remėjų ir dalyvių nuotrauka.

skaityti plačiau