L. Linkevičius susitiko su Izraelio Valstybės prezidentu ir ministru pirmininku

L. Linkevičius susitiko su Izraelio Valstybės prezidentu ir ministru pirmininku

URM.lt  2017.09.04

Tęsdamas vizitą Izraelyje Lietuvos užsienio reikalų  ministras Linas Linkevičius šiandien susitiko su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu ir ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, kurio kvietimu jis ir lankosi Izraelio Valstybėje.

Susitikimo su Izraelio prezidentu metu buvo pažymėtas intensyvus dvišalis politinis bendradarbiavimas. „Šiemet Lietuva ir Izraelis mini diplomatinių santykių 25-metį. Šia proga Lietuvoje gausu įvairių Izraelio renginių, iniciatyvų ir vizitų. Vertiname mūsų šalių bendrystę ir siekiame dar labiau jas artinti“, – sakė L. Linkevičius.

Pokalbio su B. Netanyahu metu buvo pabrėžtos teigiamos tendencijos įvairiose dvišalio ekonominio bendradarbiavimo srityse: prekybos apimčių augimas, turistų skaičiaus didėjimas, sėkmingas bendradarbiavimas mokslo ir inovacijų srityse. Taip pat buvo apsikeista nuomonėmis apie grėsmes abiejų šalių regionuose, sutarta skatinti dvišalį bendradarbiavimą energetikos, gynybos ir kibernetinio saugumo srityse. „Lietuvą su Izraeliu sieja ypatingi ryšiai. Mes visada pabrėžiame ir visada gauname pritarimą iš Izraelio pusės, kad tai daugiau nei tradicinė politika“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras pakvietė B. Netanyahu atvykti į Lietuvą, jo protėvių žemę, o šis kvietimą priėmė.

Izraelio Valstybės ministrui pirmininkui  L. Linkevičius padovanojo skulptoriaus R. Kvinto paminklo Šeduvos žydams sumažintą kopiją. Iš Šeduvos yra kilusi B. Netanyahu prosenelė. Pokalbio metu dėmesio sulaukė ir šiuo metu Izraelyje vykstantis Europos krepšinio čempionatas bei įspūdingos Lietuvos rinktinės pergalės.

Ministro vizito programoje dar numatyti susitikimai su Kneseto pirmininku Yuli-Yoelu Edelsteinu ir Lietuvos-Izraelio parlamentinės draugystės grupe, užsienio reikalų viceministre Tzipi Hotovely, ministro pirmininko pavaduotoju, Kneseto nariu  Michaelu Orenu.