Svečiai iš Izraelio domisi Panevėžio krašto žydų istorijos keliais

Svečiai iš Izraelio domisi Panevėžio krašto žydų istorijos keliais

Panevėžio m. žydų bendruomenėje apsilankė grupė žmonių iš Izraelio, kurie jau ketverius metus nagrinėja žydų paveldą, gilinasi į jų praeitį.  Šioje grupėje susirinkę žydai  iš Izraelio, Tel Avivo ir kitų miestų. Ištisus metus jie studijuoja žydų  istorijos tarpsnius, o vasaromis stengiasi aplankyti kuo daugiau žymių vietų, susijusių su jų protėvių, kurie gyveno Lietuvoje ir Lenkijoje, istorija. Šį kartą 2017 m. rugpjūčio 7 dieną apie 40 žmonių grupė su vadove ir mokytoja Edit Perry apsilankė Panevėžio mieste. Žydų bendruomenėje jie apžiūrėjo foto ekspoziciją, Gennady Kofman pristatė Panevėžio krašto žydų istoriją iki Antrojo  pasaulinio karo, pademonstravo istorinį filmą, sukurtą 1932 m. Brauero pastangomis, kuriame užfiksuotos Panevėžio m. žydų kapinės ir jo senelio kapai. Svečiai susipažino su nuotraukomis iš PŽB archyvo ir atrado ten savo giminaičių. Išaiškėjo, kad svečiai, apžiūrėję foto ekspoziciją ir archyvinius dokumentus, rado savo ir artimųjų šaknų.

Vadovė E. Perry už šiltą ir malonų priėmimą bendruomenei padovanojo savo knygą su nuotraukomis apie Veinsteinų šeimą, kurie gyveno Panevėžyje Respublikos g. 53  ir paprašė pagaminti stendą  ir bendruomenėje įamžinti  šią šeimą. Grišos tėvas V. Šloma dirbo pas brolius Chazenus vadybininku, o Griša mokėsi mokykloje hebrajų kalbos, vėliau įstojo į Tarbut gimnaziją. Griša su šeima emigravo į PAR, o dalis jo giminaičių ir artimųjų liko Panevėžyje, kur 1941 m. buvo sušaudyti.

Atsidėkodamas už gautą naują informaciją, svečias Jechim Charon Panevėžio bendruomenei padovanojo savo močiutės senelio Raf Nachumke portretą, kuris papildys bendruomenės muziejų. Močiutės senelis gimė 1812 m. Baisiogaloje, mokėsi Panevėžyje, o vėliau persikėlė gyventi į Grodną, kur rinko aukas ir padėjo visiems neturtingiems žydams. 1880 m. senelis mirė, tačiau jo vardas žinomas ir šiandien. Apie jo labdaringą veiklą yra parašyta knyga, kurioje įamžinti jo darbai.

Svečiai susidomėjo istorija apie Panevėžio ješivą ir nuvyko jos apžiūrėti. Kadangi  keletas grupės žmonių  buvo  iš  Telavivo, jie puikiai žinojo Panevėžio ješivos istoriją. Dabar ji įsikūrė už 10 km. nuo Televivo ir pavadinta “Ponevež ješiva”. Šios ješivos direktorius – rabino J. Kahanemano anūkas. 2001 m. jis su savo tėvu Elizaru Kahanemanu aplankė Panevežį. Rabinas Josefas Kahanemanas buvo vienas pagrindinių XX a. pr. Panevėžio ješivos atgimimo organizatorių. Kaip tuomet taip ir dabar, Panevėžio ješiva pripažinta  pagrindine ješiva visame pasaulyje, kuri turi savo filialus. Kiekvienais metais ten  mokosi apie 1000 studentų.

 Po susipažinimo su miesto centru, vizito dalyviai išvyko į žydų kapinių teritoriją „Atminimo skvere“,  kuriame įkurtas memorialas “Liūdinti žydų motina”. Jie sužinojo tragišką šių kapinių istoriją. Kapinės buvo sunaikintos 1966 m. o antkapiai sudaužyti ir panaudoti Panevėžio m. Dramos teatro dekoratyvinei sienai statyti. Panevėžio m. žydų bendruomenės pastangomis antkapiai buvo sugrąžinti į žydų kapines, kur 2009 m. ir buvo atidengtas šis memorialas. Svečiai taip pat apžiūrėjo likusią vienintelę sinagogą Panevėžyje, Valančiaus g. 4, kuri yra avarinės būklės. Gennady Kofman  paaiškino, kad yra vilties šią sinagogą restauruoti Geros Valios Fondo lėšomis.

Žydų bendruomenės narys Jefimas Grafmanas  lydėjo svečius į Pajuostės mišką aplankyti masinių žydų  žudynių vietos.

Sekantis susitikimas su šia svečių grupe suplanuotas ir ateinančiais metais.  Panevėžio m. žydų bendruomenei  tokie susitikimai suteikia daug naujos informacijos bei istorinių nuotraukų, kurios priimtos su dėkingumu.

  

  • Edit1
  • Edit2
  • Edit3
  • Edit4
  • Edit5
  • Edit7