Kaune savanoriai tęs Žaliakalnio žydų kapinių identifikavimo ir dokumentacijos tvarkymo darbus

Kaune savanoriai tęs Žaliakalnio žydų kapinių identifikavimo ir dokumentacijos tvarkymo darbus

Rugpjūčio 7 d. Kaune prasideda tarptautinė, dvi savaites truksianti, vasaros stovykla. 25 savanoriai iš Vokietijos, Austrijos, Ukrainos ir Lietuvos užbaigs bei tikslins dar praeitais metą pradėtą Žaliakalnio senųjų žydų kapinių dokumentaciją ir fotofiksaciją, padėsiančią tiksliai identifikuoti, kas, kada ir kur buvo palaidotas kapinėse.

Tai  – trečioji viešosios įstaigos „Maceva“ (www.litvak-cemetery.info) organizuojama tarptautinė vasaros stovykla Lietuvoje.

Pagrindinis stovyklos partneris yra vokiečių organizacija „Action Reconciliation Service for Peace“, pakvietusi jungtis prie jos koordinuojamo projekto, pavadinimu  „Oppression and Opposition – Opportunities of civic movements in Europe‘s past and present“. Stovyklos organizuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir Graikijoje, Italijoje ir Vengrijoje. Šalių nuveikti darbai bus pristatyti Vokietijoje lapkričio mėn. 

8.1 ha ploto užimančių kapinių sutvarkymo projektą 2016 m. inicijavo Kauno miesto savivaldybė, paskyrusi 8 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Šiais metais darbai yra tęsiami. Kauno miesto tarybos nariai, bendradarbiaudami  su „Maceva“, vasaros stovyklą nutarė rengti būtent Kaune. Kaip ir praeitais metais, taip ir šiais prie 5,8 tūkst. kapų identifikavimo jungiasi ir Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenė. Kryptingai veikiant kartu, siekiama užbaigti daug atidumo reikalaujantį inventorizacijos etapą.

Žydų kapinės Žaliakalnyje buvo įsteigtos 1861 metais ir uždarytos 1952 metais. Tai – į Kultūros vertybių registrą įtrauktas bei valstybės saugomas Lietuvos kultūros paveldas. Žinoma, kad kapinėse palaidota daug garsių politikų, mokslininkų, religinių lyderių ir kultūros veikėjų kaip rašytojas Jakovas Lifšicas ar dainininkas Danielius Dolskis. Visgi manoma, kad po sėkmingai atlikto dokumentacijos identifikavimo tvarkymo bus atrasta kur kas daugiau istorinių asmenybių kapų.

„Maceva“ yra asocijuota Lietuvos žydų bendruomenės narė.