Garsios litvakų Joselio Levino šeimos anūkai ir proanūkiai lankosi Panevėžyje

Garsios litvakų Joselio Levino šeimos anūkai ir proanūkiai lankosi Panevėžyje

Prieš II pasaulinį karą Panevėžyje gyveno daug žydų amatininkų ir verslininkų. Vienos tokių šeimų atstovus š. m.  liepos 25 dieną priėmė Panevėžio miesto žydų bendruomenė. Šeimos palikuonys dabar gyvena Izraelyje. Atvyko Joselis Levinas kartu su savo vaikais. Juos visus domina Meyer Levin gyvenimas Panevėžyje tarpukario metais. Vizito tikslas – surasti kuo daugiau informacijos, archyvinių dokumentų apie savo šeimos – tėvo, motinos ir senelių gyvenimus. Panevėžyje Joselis Levinas gimė ir užaugo, o Holokausto metu prarado visą savo šeimą, todėl atvyko  pagerbti savo senelį Meyer Levin ir močiutę Sare Mere Feigel Levin. Gausi Levinų šeima iki karo gyveno Birutės g. 6, vėliau dalis šeimos liko gyventi čia, o kita dalis persikėlė į Respublikos g. 8.

Čia jie turėjo didelį 500 kv. m. plytinį namą. Jame veikė tuo metu viena populiariausių siuvimo ateljė Panevėžyje, kurioje buvo siuvama iš kailio ir odos. Siuvyklos pagrindiniu siuvėju dirbo Joselio Levino senelis  Meyeras Levinas. Šiandien tame name veikia turistinis biuras, o Birutės g. buvusio namo nebeliko.  Daugiau Levinų šeimos giminaičių gyveno Panevėžyje, Jurgio g. 17. Svečius po miestą lydėjo Panevėžio m. žydų bendruomenės narys Jefimas Grafmanas.

Levinų šeimos atstovai buvo aktyvūs sionistų organizacijos „Beitas“ ir  žydų skautų organizacijos nariai. Jie buvo susitikę ir su Lietuvos Respublikos prezidentu Antanu Smetona.

Po ilgo ir turiningo pokalbio Panevėžio m. žydų bendruomenėje, apžiūrint archyvinius dokumentus, Joselio Levino giminės paieškos buvo vaisingos. Ši šeima turi sukaupusi tarpukario metais darytų nuotraukų su Panevėžio miesto panorama taip pat ir šeimos nuotraukų, kurių nėra matę net Panevėžio m. kraštotyrininkai.  Šis istorinis susitikimas suteikė daug naudingos informacijos, o  archyviniai duomenys ir  iki karo darytos nuotraukos papildė Panevėžio m. žydų bendruomenės archyvą. Buvo susitarta dėl pasikeitimo archyvine medžiaga ir panoraminėmis bendro Panevėžio m. plano nuotraukomis.

Panevėžio miesto žydų bendruomenė šiltai ir su malonumu priima svečius, kurie domisi savo protėvių šaknimis. Tokie susitikimai naudingi ne tik svečiams, bet ir bendruomenei.

  • Joselis Pan2
  • Joselis Pan1
  • Joselis Pan3
  • Joselis Pan 4