Praeities atgarsiai apie panevėžiečių Brozinų ir Zuskinų šeimas

Praeities atgarsiai apie panevėžiečių Brozinų ir Zuskinų šeimas

2017 birželio 15 dieną Panevėžio m. žydų bendruomenė susitiko su Brozinų šeimos giminaičiais. Brozinų šeimos atstovai Art  Puškinas ir jo žmona Joann gyvena USA Long Island.  Art Puškinas yra Mildred Miller sūnus, Many Raf anūkas, Rivkos dukros Aiziko Brozino proanūkis.  Jo proproseneliai Rafų ir Brozinų šeimos gyveno Panevėžyje ir turėjo siuvėjų amatus.  Benjamino Zuskino šeima ir Brozinų šeima buvo  artimi giminaičiai. A. Puškinas papasakojo savo plačios šeimos istoriją, kuri  gyveno Panevėžyje  iki  Pirmojo pasaulinio karo ir po jo. Suplanavus vizitą, A. Puškinas  atsiuntė savo protėvių gyvenimo istorijos aprašymą ir nuotraukas,  iš kurių galima daryti išvadą, kad buvęs proprosenelis Aizikas  Brozinas ir jo žmona Fruma Berkovič  buvo ne tik aktyvūs Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai, bet ir vykdė labdaringą veiklą. Nuotraukoje  matyti iškaba apie paramą sinagogai “Chayei Odam”, kuri buvo Panevėžyje, Jablonskio g. 1, “Sinagogos moterų antro aukšto įrengimui skyrė paramą Aizikas ir jo žmona Fruma. Iškaba- padėka Rabino Dancigo kūrinys.  Savo nedidelėmis lėšomis jie sugebėjo skirti lėšas medinės sinagogos  „Chayei Odam“  antram aukštui įkurti ir žydų moterų prieglaudos namų įkūrimui.

Nuotraukoje paminklas Brozino proproseneliui.

Nuotraukoje  1882 m. gim. motinai Frumai  Brozinai, siuvėjai .

Brozinų šeimos geneologinis medis yra platus. Šeima buvo  giliai tikinti, todėl finansavo sinagogą  „Chayei Odam“. Dalis šeimos narių emigravo į Ameriką, kita dalis į PAR, kur įkūrė prieskonių fabriką.

Dalis Brozinų ir Zuskinų šeimos atstovų liko gyventi Panevėžyje. Iciko ir Frumos Brozinų anūkė gimusi 1906 m. gyveno Kranto g. 13, ištekėjo už  Beico. Prasidėjus Holokaustui  1941 m. buvo nužudyta Pajuostėje.

Tiek Brozinų, tiek Zuskinų šeimos buvo vienos iš aktyviausių šeimų  XIX a. pabaigoje,  XX a. pradžioje. Brozinų šeimos šaknys yra Kupiškyje, vėliau Brozinai  gyveno Panevėžyje.  1911 m. emigravo Į PAR.

Benjaminas Zuskinas gimė 1899 m. Panevėžyje, siuvėjo šeimoje. Iki Antrojo Pasaulinio karo mokėsi ir gyveno Birutės g.  Jo tėvai turėjo savo siuvimo ateljė. 1915 m. dalis Zuskino šeimos, kaip ir dauguma žydų šeimų  buvo ištremta iš Lietuvos  į Rusiją.

1920m. B.Zuskinas tapo Sverdlovsko  instituto studentu, 1921m. persikėlė į Maskvos kalnakasybos institutą ir buvo iškart priimtas į  Maskvos Žydų kamerinį teatrą, po trijų mėnesių jau buvo trupės nariu.

Tais pačiais metais Zuskinas dalyvavo  su garsiuoju S. Mikhoelsu pirmajame Maskvos teatro pastatyme – “Šolomo Aleichemo vakaras”. Zuskino lyriškas humoras sušvelnindavo tragiškus vaizduojamų štetlų gyvenimo reiškinius. Aktorius atverdavo žiūrovui  tikrąją  svajotojų ir poetų sielą . Beveik visą sceninės kūrybos laikotarpį Zuskinas buvo  Mikhoelso partneris. Po Michoelso mirties Zuskinas teatrui kurį laiką vadovavo.

Antrojo Pasaulinio karo metais Zuskinas dalyvavo antifašistinio žydų komiteto veikloje. Šis komitetas visame pasaulyje rinko lėšas Sovietų ginkluotosioms pajėgoms ir  surinko 16 milijonų dolerių JAV, 15 mln. – Anglijoje ir Kanadoje, 1 mln. – Meksikoje, 750 tūkst. –  Palestinoje, taip pat komiteto dėka buvo teikiama ir kitokia parama: mašinos, medicinos įranga, greitosios medicinos pagalbos automobiliai, drabužiai. Pasibaigus karui,  antifašistinio žydų komiteto veikla ėmė nepatikti Stalinui. Be to komitetas pradėjo rinkti dokumentus apie Holokaustą, tai irgi prieštaravo Stalino politikai, tuomet teigta, kad nacistai žudė visus sovietų piliečius, o žydų genocidas nebuvo pripažįstamas.

Nuotraukoje: B.Zuskinas Solomono Maimono vaidmenyje

Gruodžio 23, 1948m. B. Zuskinas buvo suimtas kaip vienas pirmųjų Sovietų Sąjungos žydų kultūros veikėjų. Drauge su kitais kaltinamaisiais dėl žydų antifašistinio komiteto veiklos, buvo nuteistas mirties bausme – sušaudyti. Bausmė buvo įvykdyta 12 rugpjūčio, 1952. Po mirties reabilituotas 1955m.

Zuskino  Collis šeima iškeliavo iš Panevėžio į Johanesburgą per Montrealį (Kanada), kur dalis šeimos ten iki šiol gyvena.

2010 m. Panevėžio m. žydų bendruomenę aplankė Vera ir  Maxas Brozinai kartu su savo vaikais Lorie Brozin, Zoe Rock, Robert Brozin, Ester Fedar.  Švęsdami  savo tėvo 80 – metį, nusprendė atvykti į Lietuvą, kad susipažintų su žeme, kur gimė ir užaugo jų proseneliai  ir seneliai. Po Maxo ir Veros Brozinų vizito Panevėžio m. žydų bendruomenėje buvo sutarta įvykdyti projektą Benjamino Zuskino vardo įamžinimui Panevėžyje. Pati Brozinų šeima šį projektą dalinai finansavo. Bendromis pastangomis  buvo atidengta memorialinė lenta Birutės gatvėje  Benjaminui  Zuskinui atminti.