Kupiškyje pagerbtas Pasaulio tautų teisuoliu pripažintas kunigas

2017 m. gegužės 30 d. Panevėžio m.  žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofman ir bendruomenės narys F. Grafman dalyvavo Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje, kur vyko  Izraelio valstybės ambasados Lietuvoje  organizuota Pasaulio Tautų teisuolio apdovanojimo ceremonija. Iškilmingame renginyje buvo pagerbtas kunigas Feliksas Ereminas (1890 – 1962), kuris Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo žydaitę Rachelę Rozenbergaitę. Už jos išgelbėjimą ir tolesnę globą ambasadorius Amiras Maimonas įteikė dvasininko Felikso Eremino giminaičiui Taurui Budziui Jad Vašemo Pasaulio tautų teisuolio medalį ir garbės raštą. Ambasadorius pažymėjo, kad ši iškilminga diena tai pamoka mūsų ateičiai. Lankydamasi Kupiškyje,  profesorė A. Vasiliauskienė papasakojo šią jautrią istoriją ir padėjo surinkti reikiamą medžiagą kunigo F. Eremino įamžinimui, suteikiant jam Pasaulio tautų teisuolio vardą. Dvasininkas buvo ir bus Kupiškio bendruomenės narys. “Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad šiandien turime galimybę apdovanoti F. Ereminą”, – pasakė  ambasadorius Amiras Maimonas. Nuo to laikmečio praėjo 80 metų. Šiandien mes galime tik įsivaizduoti tuos sunkius laikus, kai žydams teko ieškoti prieglobsčio, – tęsė jis. Ne visiems žydams pavyko išsigelbėti, išsigelbėjo tik nedaugelis. Kunigas F. Ereminas išgelbėjo Rachelę ir jos mamą. Deja, mama pasidavė, o Rachelė rado prieglobstį. Jai teko slapstytis daugelį metų, kol tikrą saugumą mergaitė surado pas kunigą F. Ereminą. Ji visuomet jautė jo apsaugą ir globą. Po karo Rachelė liko Lietuvoje, gyveno Vilniuje. Kunigas buvo dažnas svečias jos namuose, mylimas, gerbiamas ir laukiamas. Stebint šią istoriją, mes visi turime išmokti pamoką ir suprasti, kad pamatinės vertybės yra meilė.

 Baigdamas kalbą, Amiras Maimonas įteikė padėkos raštą profesorei Aldonai Vasiliauskienei už jos geranoriškas pastangas, padedant Danutei Selčinskajai, Vilniaus Gaono muziejui surinkti visą reikalingą medžiagą apie kunigą F. Ereminą ir žydaitės Rachelės Rozenbergaitės išgelbėjimą.

E vyskupas Jonas Kauneckas pabrėžė, kad dvasininkas Feliksas Ereminas buvo geras jo močiutės pažystamas su kuriuo dažnai bendraudavo, kuris ją po mirties ir palaidojo. Jono Kaunecko tėvai yra sakę, kad F. Ereminas buvo labai geros širdies žmogus. Dvasininkas pažymėjo, kad jo giminaitis Holokausto metu pasisavino šiek tiek žydų turto už ką artimieji jį pasmerkė, o vėliau karo metais tas giminaitis dingo be žinios. J. Kauneckas pažymėjo, kad jo krašto žmonės ypatingai pergyveno, kai buvo žudomi žydai, o tie, kurie pasisavindavo jų turtą, buvo laikomi nusikaltėliais.

Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas pasakė, kad šios dienos pamoka gimnazijoje yra viena iš svarbiausių pamokų šiais metais. Ši pamoka skirta pagerbti taurumą, žmogiškumą ir meilę artimui.

Po to žodį tarė Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofman. “Mes žydai gerbiame lietuvius, kurie rizikuodami savo gyvybėmis gelbėjo žydus”, –  ir įteikė dvasininko artimiesiems žydų kalendorių, skirtą Pasaulio Tautų teisuoliams, macą ir knygelę apie žydų gyvenimą Lietuvoje.

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos direktorius Rimvydas Latvys padėkojo visiems susirinkusiems. ”Malonu priimti ambasadorių Amirą Maimoną, o taip pat rengti bendrus renginius su Panevėžio m. žydų bendruomene, kuri aktyviai dalyvauja mūsų visuomeniniame gyvenime”.

  • kunigas1
  • kunigas2
  • kunigas3
  • kunigas4
  • kunigas5