Senosios žydų kapinės neturėtų būti vieta žydų muziejui

Senosios žydų kapinės neturėtų būti vieta žydų muziejui

Laima Žemulienė, Elta

„Šiandienos GVF posėdžio klausimai buvo susiję su žydų paveldu ir jo naudojimu Lietuvoje. Tačiau yra klausimų, kuriuos GVF norėtų spręsti su Lietuvos Vyriausybe. Tai – Vilniaus Didžiosios sinagogos atstatymas, Žydų istorijos muziejaus atsiradimas Lietuvoje, kapinių išsaugojimas, švietimas, ypač – apie Holokaustą. Yra klausimų, kuriais tarptautinės žydų bendruomenės gali patarti, ir mes tais patarimais naudojamės. Daugelis tų bendruomenių žmonių turi litvakiškų šaknų. GVF bendrauja ne tik skirstant pinigus, bet ir su tarptautinėmis žydų organizacijomis“, – kalbėjo F. Kukliansky.
Vilniuje, Žydų gatvėje, stovėjusi Didžioji sinagoga buvo žydų bendruomenės centras.
„Aš žinau, kad yra tam tikrų teisinių niuansų, kuriais pasinaudodami, mes galėtume tapti tos vietos savininkais. Mūsų valdyba ir nusprendė, kad turėtume eiti tuo keliu. Pirmiausia mus domina, kaip ta vieta bus panaudota, pagerbta“, – sakė E. Beikeris.
E. Beikeris pabrėžė, kad žydų muziejaus klausimo Lietuvoje kol kas detaliai neanalizuoja, bet žino, kad vyksta įvairių diskusijų.
„Galbūt Kongresų centre (jis galbūt iškiltų Sporto rūmų vietoje, kurie pastatyti ant labai senų Šnipiškių žydų kapinių, su žeme sulygintų sovietmečiu – ELTA) ir galėtų būti vieta žydų muziejui, bet mes šiandien valdyboje tuo klausimu nepriėmėme jokio sprendimo. Tačiau yra sutarimas, kad senosiose žydų kapinėse neturėtų būti vieta žydų muziejui“, – pabrėžė E. Beikeris.

skaityti plačiau