IX forto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Užsienio šalių piliečiai žydai nužudyti IX forte“

IX forto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Užsienio šalių piliečiai žydai nužudyti IX forte“

Kauno IX fortas Antrojo pasaulinio karo metu buvo paverstas viena didžiausių masinių žudynių vieta nacistinės Vokietijos okupuotoje Lietuvoje. 1941–1944 m. laikotarpiu čia buvo žudomi Lietuvos ir iš kitų Europos valstybių atvežti žydų tautybės asmenys: Austrijos, Čekoslovakijos, Lenkijos, Sovietų Sąjungos, Prancūzijos, Vokietijos. 1941 m. lapkričio 25 d. IX forte buvo sušaudyta beveik 3 tūkst. iš Berlyno, Miuncheno ir Frankfurto prie Maino perkeltų žydų. Paskutinė žinoma masinė užsienio šalių piliečių naikinimo akcija IX forte įvykdyta 1944 m. gegužės mėnesį. Iš Dransy koncentracijos stovyklos Prancūzijoje į Rytų Europą buvo išsiųsti 878 žydai – dauguma jų išlaipinti Kauno geležinkelio stotyje, nugabenti į IX fortą ir sušaudyti.
Prie ekspozicijos įrengimo reikšmingu finansiniu indėliu prisidėjo į Jungtines Amerikos Valstijas 1946 m. emigravęs Henris Kelenas*. Jis 2014 m. Kauno IX forto muziejui testamentu skyrė palikimo dalį – savo tėvų, brolio, sesers ir visos Kauno miesto žydų bendruomenės, pražuvusios Holokausto metu, atminimui. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. Kiti partneriai: Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakultetas, VDU teatras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija. Ekspozicija yra papildyta virtualiu turiniu, su kuriuo galima susipažinti, naudojantis išmaniaisiais įrenginiais (išmaniaisiais telefonais, planšetėmis). Jų pagalba lankytojai gali susipažinti su vienos  šeimos iš Vokietijos istorija. Bendradarbiaujant su Kauno apskrities gestų kalbos vertėjų centru, ekspozicija buvo pritaikyta lankytojams su klausos negalia.

Ekspozicijos atidaryme dalyvavo LR Vyriausybės kanceliarijos, LR Kultūros ministerijos, Prancūzijos ir JAV ambasadų, Kauno miesto savivaldybės, Kauno žydų bendruomenės atstovai, projekto partneriai, kolegos iš kitų muziejų. Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, Kultūros ministerijos muziejų, bibliotekų ir archyvų skyriaus vedėja Rūta Pileckaitė kalbėjo apie Holokausto įamžinimo, edukacijos svarbą, džiaugėsi inovatyvia, interaktyvia ekspozicija. Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas dėkojo VDU teatro aktoriams už emocingą, jaudinančią meninę kompoziciją ir IX forto kolektyvui už ilgametę bičiulystę, bendradarbiavimą ir partnerystę, atidumą žydų tragedijai. IX forto muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė bei jos pavaduotojas Marius Pečiulis kalbėjo apie visus Lietuvos piliečius palietusią, visus mus susiejančią Holokausto tragediją bei visus metus trukusį didelio kolektyvo (40 žmonių) triūsą, ruošiant naująją ekspoziciją.
*H. Kelenas (1915–2014) – Henochas Kacenelenbogenas (vardą ir pavardę pakeitė gyvendamas JAV) gimė 1915 m. Lodzėje. Baigęs vidurinę mokyklą, studijavo mechanikos inžineriją viename Prancūzijos universitete. H. Kelenui besimokant, jo šeima persikraustė gyventi į Lietuvą. 1937 m. baigęs studijas, H. Kelenas sugrįžo pas savo šeimą, tarnavo Lietuvos kariuomenėje. 1941 m. birželį Lietuvą okupavus nacistinei Vokietijai, H. Kelenas su visa šeima buvo priverstas persikraustyti į Kauno getą. 1941 m. jau gyvendamas gete, vedė Julią Filipovskaitę. Nacių okupacijos metais H. Kelenas neteko tėvų, brolio, sesers ir kitų artimųjų. 1944 m. pavasarį susiklosčius palankioms aplinkybėms, jam, kartu su žmona Julia ir sūnėnu Džeriu, kurį įvaikino po sesers žūties, pavyko pabėgti iš geto. 90 dienų iki karo pabaigos visa šeima slapstėsi pas Lietuvos ūkininką Andrių Urboną. 1946 m. H. Kelenas emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas ir apsigyveno El Paso mieste Teksaso valstijoje, kur 1994 m. įkūrė Holokausto muziejų ir studijų centrą.
Kauno IX forto muziejaus “Užsienio piliečiai žydai, nužudyti Kauno IX forte” ekspozicijos  atidarymo nuotraukos.
  • fort1
  • fort2
  • fort3
  • fort4
  • fort5
  • Fort6
  • fortų