Ar norėtumėte pasenti Frankfurto senjorų centre?

Ar norėtumėte pasenti Frankfurto senjorų centre?

Kovo mėn. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės socialinio centro darbuotojai lankėsi Frankfurto žydų bendruomenėje ir kelias dienas praleido senjorų centre. Čia stebėjo slaugos specialistų darbą, domėjosi programomis pagyvenusiems žmonėms ir diskutavo, kodėl senjorams yra svarbu užsiimti ThaiChi praktika. Frankfurto centre, gyvenamų namų ir vilų kvartale prieš 5 metus pastatyti ir įkurti moderniausi namai, kur iš tikrųjų norėtųsi pasenti.

Pasižvalgykime po senjorų centrą Frankfurte. 

Mus pasitiko ir mokė centro charizmatiškoji ir energinga vadovė Sara. Jos abu tėvai kilę iš Vilniaus. Artimieji žuvo per Holokaustą. Jos mama „perėjo“ 17 nacių įkalinimo „stovyklų“. Sara nesilankė Vilniuje.

Šie namai ir dienos centras kažkuo primena Lietuvos pajūrio poilsio namus. Aplinkui auga sodas, žydi medžiai, o pagyvenę vyrai lošia šachmatais.

Senjorų centre yra keli skyriai, kiekvienas jų turi Izraelio vietovės pavadinimą.

Kiekviename aukšte įrengta košerinė virtuvė, o pirmajame aukšte veikia visa valgykla. Čia pietauti ateina senjorai iš aplinkinių namų jei tik pageidauja pietauti kompanijoje ir laikosi košerio.

Centre taip pat veikė nedidelė košerinio maisto krautuvėlė.

Raudona – mėsai.

Virtuvės įranga čia super moderni, šioje indaplovėje galima kartu „skalbti“ indus mėsai ir pienui. Pasiekus 90 laipsnių Celsijaus indai išplaunami per 4 minutes.

Tai dienos centro klientų darbotvarkė. Dienos centras yra labai populiarus ir kartais net perpildytas. Vidutiniškai per dieną čia apsilanko 13 asmenų.

Dauguma centro gyventojų – rusakalbiai. Personalas taip pat kalba rusiškai.

Centre veikia sinagoga. Ją lanko ne tik centro gyventojai.

Kipa.

Standartinis kambarys.

Kvapų, muzikos ir šviesos terapijos kambarys.

Frankfurte besimokančius priima ZWST – Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland partnerė – organizacija Vokietijoje. Tai viena stipriausių ir didžiausią patirtį turinti organizacija, dirbanti su pagyvenusiais žmonėmis. Pagrindiniai  jų klientai yra iš Rytų Europos emigravę žydai ir jų šeimos.Remiant ERASMUS+ programai, šiais metais 10 centro darbuotojų mokysis iš didžiulę patirtį turinčių kolegų Vokietijoje, Prancūzijoje ir Lenkijoje, kaip plėsti paslaugų tinklą pagyvenusiems asmenims bei gerinti teikiamų socialinių paslaugų kokybę.