Kvietimas žurnalistams į AJC spaudos konferenciją Kempinski viešbutyje, Vilniuje [Atnaujinta]

Kvietimas žurnalistams į AJC spaudos konferenciją Kempinski viešbutyje, Vilniuje [Atnaujinta]

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia į spaudos konferenciją, kuri vyks kovo 31 d. 10.30val. Kempinski viešbutyje, Universiteto g. 14, Vilnius.

Spaudos konferencijoje dalyvaus Amerikos Žydų komiteto (AJC) delegacijos nariai: Harriet Schleifer – AJC tarybos vadovė, Steve Zelkowitz – tarybos narys, Sam Kliger – Rusijos žydų reikalus atstovaujantis AJC, Simone Rodan – Vokietijos AJC biuro direktorė. AJC delegacija lankysis Vilniuje 2017 kovo 30-31 dienomis ir susitiks su Lietuvos Vyriausybės vadovu Sauliumi Skverneliu, Seimo vicepirmininku Gediminu Kirkilu, Užsienio reikalų ministerijos atstovais, juos priims Lietuvoje dirbantys JAV ir Izraelio ambasadoriai.

Vizitas Lietuvoje susijęs su AJC tarptautinio biuro Lenkijoje atidarymu. Kovo 27d. Varšuvoje atidarytas AJC  Rytų ir Vidurio Europos biuras yra penktasis Europoje, jis skirtas ryšiams su septyniomis Europos šalimis: Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Slovakija. Šia proga ir rengiamas vizitas Baltijos ir kitose Europos šalyse.

AJC praneša, jog “Pribrendo laikas intensyviau bendradarbiauti. Šios 7 šalys sudaro ketvirtadalį dabartinės Europos Sąjungos, todėl  jos turi svarbų balsą Briuselyje, kuris tik stiprės kartu su numatomu Jungtinės Karalystės išėjimu iš ES 2019 m. Šios valstybės yra tvirtai įsipareigojusios transatlantinei partnerystei ir dvišaliams santykiams su Vašingtonu, ir žinoma, jos yra vertinamos kaip NATO narės. Jos taip pat palaiko tvirtus ryšius su Izraeliu, kai kuriais atvejais apibūdinamos kaip strateginiai partneriai“.

Be to, po Berlyno sienos griuvimo ir sovietinės okupacijos pabaigos, AJC  tose valstybėse mato žydų gyvenimo atsinaujinimą ir pasikeitusį valstybių požiūrį į žydų istoriją bei jos tyrinėjimų procesą.

7 valstybių geografinė padėtis yra svarbi ne tik Europai, bet  ir JAV – bei visoms Europos ir transatlantinėms gynybos institucijoms. „Dabartiniu tarptautinių reikalų ne nuspėjamu laikotarpiu stiprėja mūsų dialogas“, – rašoma AJC tinklapyje. Pasak organizacijos, jį yra įsipareigojusi remti demokratijas, nes atviros ir tolerantiškos visuomenės užtikrina didesnį saugumą žydams bei kitoms tautinėms mažumoms.

AJC veiklos prioritetai – remti regiono gerus santykius su Izraeliu ir Jungtinėmis Valstijomis, nes šie ryšiai laikomi esminiu dalyku, užtikrinančiu geopolitinį saugumą žydams.

Organizacija jau seniai yra tvirtai įsipareigojusi gilinti ryšius, kurie paremti Europos ir Jungtinių Valstijų vertybėmis bei interesais; Europos integracija laikoma labiausiai ambicingu ir sėkmingu taikos projektu šiuolaikinės istorijos procese.

AJC prisidėjo prie greitesnio Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo JAV, taip pat visokeriopai palaikė Lietuvos  ir kitų valstybių siekį tapti NATO narėmis.

AJC turi biurus Berlyne, Briuselyje, Paryžiuje ir Romoje.