Knyga, tiesianti tiltą tarp dviejų iškankintų tautų sielų

Knyga, tiesianti tiltą tarp dviejų iškankintų tautų sielų

Vasario 22 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Arkadijaus Vinokuro knygos „Mes nežudėme“, kurią 2017 m. išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, pristatymą.

„Knyga ne apie nusikaltėlius, dalyvavusius naikinant bendrapiliečius žydus. Teigiu, kad lietuviai nėra žydšaudžių tauta ir vaikai nekalti dėl tėvų nusikaltimų. Knygoje susipažinsite su vaikais, anūkais, giminėmis tų, kurie žudė, konvojavo žudynių vietų link, plėšė. Deja, tarp nusikaltėlių buvo jų tėvai, dėdės, seneliai. Pašnekovai dalijasi skausmu, gėda ir neretai – meile savo tėvams, apie kurių nusikaltimus nieko nežinojo. Čia nerasite kaltinimų, priekaištų, nes kalbuosi su žmonėmis, kurie yra patys savo tėvų – nusikaltėlių aukos. Knyga skirta tiltui tarp mūsų abiejų tautų iškankintų sielų tiesti“, – taip apie šį unikalų leidinį pasakoja jo autorius, prisistatantis kaip „žydų kilmės bendrapilietis, kurio tetos, seneliai nužudyti“.

Knygoje pateikti trisdešimt penki pokalbiai su žydų žudikų ar kitaip prisidėjusių prie genocido asmenų vaikais ir kitais giminaičiais. Visi pokalbiai autentiški, autorius jų  nekomentuoja. Prieš kiekvieną pokalbį pateikta duomenų iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo bylų apie nusikaltėlį ir jo padarytus nusikaltimus. Knygoje taip pat yra 360 žydų žudikų arba kitaip dalyvavusiųjų persekiojant žydus sąrašai.

Knygos pristatyme dalyvaus Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė. Renginio partneris – Genocido aukų muziejus.

Knygos „Mes nežudėme“ pristatymas vyks vasario 22 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. Bendradarbystės erdvėje.

Numatoma renginio trukmė – iki 1,5  val. Įėjimas atviras.