Jaredas Kushneris – prezidento Donaldo Trumpo žentas ir vyresnysis patarėjas yra litvakas.

Kušnerių šeima

Jaredas Kushneris – prezidento Donaldo Trumpo žentas ir vyresnysis patarėjas yra litvakas. Jo senelė iš Novogrudeko (lietuvių k. Naugarduko), Grodno apskrityje.  Baltarusijoje, gimusi 1923 vasario 27 – Reichel Rae Berkowitz Kushner – buvusi geto kalinė, kovotoja su nacizmu, bėgo iš Baltarusijos. JAV kilo protesto banga prieš prezidento D.Trumpo įsakymą, drausti kelių šalių pabėgėliams atvykti į JAV. Amerikiečių spauda prisimė garsius amerikiečius, kurių tėvai, seneliai patyrė pabėgėlio dalią. Jaredo Kushnerio močiutė taip pat patyrė pabėgėlės dalią. Litvakais vadinami žydai, gyvenę šalyse, kurios įėjo į istorinę LDK.

Kushnerių šeimos istorija traukia dėmesį, nes močiutei Rae Kušner taip pat buvo uždrausta kaip pabėgėlei atvykti po karo į JAV. Ji yra iš šeimos, kovojusios su naciais. Rae Kushner buvo antras vaikas iš keturių, ji gimė Baltarusijos mieste Novogrudek, kur gyveno klestinti žydų bendruomenė, gyventojų skaičius rodo, kad žydų buvo šiek tiek daugiau nei pusė miesto. Kai naciai įžengė į Novogrudeką, žydai dar netikėjo, kad vyks žudynės. Rae motina ir vyresnioji sesuo buvo nužudytos. Rae, jos tėvas ir sesuo buvo tarp laimingųjų geto kalinių, kurie sugebėjo iškasti 180 metrų ilgio tunelį ir naktį pabėgti. Bėgliai šliauždami tuneliu išėjo į laisvę, slapstėsi miške, gyveno pas kaimo moterį tvarte, kol pateko  pas garsius Baltarusijos partizanus – brolius Belskius. Keturi broliai Belskiai Tuvja, Azaelis, Zusis ir Aronas, kurie Antrojo pasaulinio karo metu ne tik kovojo su naciais, bet ir gelbėjo žydus, išvesdami juos iš geto į mišką, į savo stiprų kovingą būrį, kuris laikė užėmęs visą kaimą, pavadintą „Miško Jeruzale“ ir kėlė baimę naciams. Belskiai išgelbėjo daugiau kaip 1200 žydų: vyrų, moterų, senių ir vaikų. Tuvja Belskis sakydavo, kad „žydų gelbėjimas yra svarbiau už nacių kariuomenės naikinimą. Viena išgelbėta senutė žydė – svarbiau už 10 nacių“.

Kushner_Rae maza

   Rae Kushner užaugo  viduriniosios klasės žydų šeimoje. Tik trys šeimos nariai išgyveno Holokaustą: Rae Kushner, jos tėvas ir viena jos sesuo. Rae su savo seserimi ir tėvu gyveno miške devynis mėnesius, partizanų būryje dirbo virtuvėje, gamindavo maistą. Rae Kushner ir jos vyras Josephas, kurį dar iki karo ji sutiko Lenkijoje, jis gimė Vokietijoje, Kostrzyne prie Oderio, pažintį atnaujino, o karui pasibaigus, kai Baltarusiją išlaisvino Rusijos armija 1944m., ištekėjo. Po karo jie bandė bėgti į kelias šalis: buvusią Čekoslovakiją, Austriją, Vengriją, kol pasiekė perkeltųjų asmenų stovyklą Italijoje. Deja, jiems nepavyko rasti šalies, kuri juos priimtų, todėl pasiliko Italijoje, ten jie gyveno 3 1/2 metų, kol giminaičiai JAV padėjo jiems gauti vizas. Amerikoje  Josephas Kushneris ėmėsi nekilnojamojo turto verslo. Jam gerai sekėsi, o baigdamas savo karjerą, jis perdavė verslą – 4000-ių apartamentų turtą sūnui Charlesui. R. ir J. Kushneriai susilaukė keturių vaikų, vienas jų Charles Kušneris – Jaredo tėvas.

Rachel Kushn maza nuotr.

Rae Kushner mirė 2004 m. Yra išlikę jos liudijimai, kuriuos Rae Kushner papasakojo 1982 m Nju Džersio Holokausto tyrimo centrui, jie saugomi JAV Holokausto memorialiniame muziejuje Vašingtone. JAV, Livingstono mieste, New Jersey yra garsi Josepho ir Rae Kushnerių (senelių) garbei pavadinta ješiva ( JAV vadinama Joseph Kushner Hebrew Academy ir Rae Kushner Yeshiva High School)

Charles Kušneris  baigė teisės mokslus Harvardo universitete, ėmęs valdyti tėvo verslq, jį plėtė. Ch.Kushnerio verslas išaugo iki daugiau nei 10.000 apartamentų. Jis įkūrė Kushner įmonės būstinę Florham Parke, Naujajame Džersyje ir tapo jos pirmininku.1999 metais laimėjo “Ernst & Young”  “Metų verslininko” apdovanojimą. Jis užsiima namų statybos verslu, komercijos, pramonės objektais ir bendruomenės banku.Kushner Charles

Jo sūnus Jaredas Kushneris – prezidento Donaldo Trumpo žentas ir vyresnysis patarėjas.,kurio šeimos istorija, ypač jo  močiutės Rae Kušner liudijimas apie žydų persekiojimą karo metais ir po to, tapus pabėgėle, traukia amerikiečių dėmesį.

Jaredui Kushneriui – 35m., vedė D.Trumpo dukrą Ivanką 2009. Ji atliko gijurą (konvertavosi į judaizmą), tapdama žydo žmona. Jaredas dirbo D.Trumpo patarėju Izraelio reikalams. J. Kushneris ir jo žmona nedalyvavo Trumpo prezidentinėje kampanijoje, nes laukė gimstant trečiojo vaiko. J.Kushneris yra nekilnojamojo turto investuotojas ir laikraščio savininkas, manoma, kad jis padės  D.Trumpui laimėti daugiau sąjungininkų Baltuosiuose rūmuose.

Kušneriai su Trumpu

Pagal JAV spaudą ir archyvinius dokumentus lzb.lt parengė ilona Rūkienė