Vokietijos mieste Waldkirche atidengiamas memorialas per Holokaustą nužudytų Lietuvos žydų atminimui

Vokietijos mieste Waldkirche atidengiamas memorialas per Holokaustą nužudytų Lietuvos žydų atminimui

 Tarptautinę Holokausto dieną Vokietija oficialiai pažymi kaip nacionalsocializmo aukų dieną. Ši diena minima nuo 1996 metų. Nedideliame Vokietijos mieste Waldkirche šiemet pristatomas filmas “Karl Jäger ir mes – ilgas Holokausto šešėlis  Lietuvoje”. Filmas buvo sukurtas, naudojant įvairių laikotarpių dokumentinius kadrus. Filmas ir memorialo atidegimas – tai kelių kartų miestelio bendruomenės projektas. Memorialas skiriamas nužudytųjų Lietuvos žydų, 1941- 1942m. Holokausto aukų atminimui. Jis atidengiamas sausio 29 d., dalyvaujant miesto gyventojams ir pakviestiems Lietuvos žydų bendruomenės atstovams. Ceremonijoje dalyvaus Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Lietuvoje šis įvykis kelia nuostabą. Svarbu priminti, kad Waldkirche gyveno Karlas Jägeris, ten 1923 m. įstojo į nacionalsocialistų partiją. Jis vadovavo Lietuvoje įvykdytoms masinėms žydų žudynėms, SS pulkininkas (Standartenführer), 3-ojo operatyvinio būrio (OB 3) vadas. Jo 1941 metų rugsėjo 10 d. ir gruodžio 1 d. raportai – dar vienas liudijimas apie masines žudynes. 1941 m. gruodžio 1 d. ataskaitoje „Suvestinės žinios apie operatyvinio būrio 3 teritorijoje iki 1941 m. gruodžio 1 d. įvykdytas egzekucijas“ SS pulkininkas Karlas Jägeris išvardijo jo nurodymu ir paliepimu lietuvių įvykdytas egzekucijas ir nurodė tikslų nužudytų žydų skaičių. „1941.VII.4, Kaunas – VII fortas, 416 žydų, 47 žydės, iš viso 463“. Jis kruopščiai išvardijo SS oberšturmfiurerio Hammano “skrajojančio būrio” kartu su lietuviais surengtas masinio naikinimo akcijas ir tiksliai nurodė jų metu sunaikintų žmonių skaičių. K. Jägeris šiame dokumente pranešė, kad nužudė 47 326 vyrus, 55 556 moteris ir 34 464 vaikų – iš viso 137 346 žmones.Jegeris

Pasibaigus karui, K. Jėgeriui pavyko pasprukti nuo sąjungininkų prisidengus netikru vardu ir likti nepastebėtam iki 1959m. kovo mėn., kai buvo surastos jo ataskaitos. Jis buvo suimtas ir pasodintas į Hoenaspergo kalėjimą, kur belaukdamas teismo proceso pasikorė.

Kaip rašoma Waldkircho miesto internetiniame tinklapyje , sekmadienį, sausio 29 d. Waldkirche vyks seminaras “Waldkirchas nacių eroje”,18 val. atidengiamas memorialas nužudytiems Lietuvos žydams, 1941-42m. Holokausto aukoms. Į Waldkirchą kviečiami žmonės, norintys dalyvauti atidengimo ceremonijoje. Memorialo atidengime ir diskusijose dalyvaus Gernot Erler, Vokietijos Bundestago narys, buvęs užsienio reikalų ministras, taip pat istorikas dr. Volframas Vette ir pastorius Heincas Vogel.

Projektas “Waldkirchas nacių eroje” inicjuotas dar 2011 spalį, siekiant iamžinti nacizmo aukas. Antroji renginio dalis vyks prie bendruomenės centro, Šv. Margaritos katalikų bažnyčioje.