Nepaisydami Izraelio nuomonės, po Paryžiaus aukščiausiojo lygio susitikimo ES ministrai buriasi taikos pastangoms

Nepaisydami Izraelio nuomonės, po Paryžiaus aukščiausiojo lygio susitikimo ES ministrai buriasi taikos pastangoms

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį „bevaise“ pavadino tarptautinę Paryžiuje vykusią konferenciją, kurioje siekiama atgaivinti apmirusį taikos procesą tarp Izraelio ir Palestinos. „Šiandien Paryžiuje prasidedanti konferencija yra bevaisė konferencija“, – ministras pirmininkas sakė savaitiniame vyriausybės susitikime Jeruzalėje.

„Ją suderino prancūzai ir palestiniečiai, siekdami Izraeliui primesti sąlygas, kurios neatitinka mūsų nacionalinių poreikių“, – teigė jis. B.Netanyahu vyriausybė konferencijai aršiai priešinosi ir tvirtino, kad ilgalaikį konfliktą baigti galima tik tiesioginėmis derybomis su Palestina. Palestiniečiai daugiašalį požiūrį sveikino ir teigė, kad ne vienerius metus trukusios derybos su Izraeliu nepadėjo baigti Vakarų Kranto klausimo. Konferencijoje nedalyvauja nei izraeliečiai, nei palestiniečiai, tačiau artimiausiu metu rezultatai bus aptarti Palestinos prezidento Mahmudo Abasso susitikime su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande’u,- sako prancūzų diplomatai. Pasak jų, panašų kvietimą B.Netanyahu atmetė.
Konferencija surengta vos penkioms dienoms likus iki dosnią paramą Izraeliui žadėjusio išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos. Dlikus.Trumpas yra žadėjęs pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir ten iš Tel Avivo perkelti JAV ambasadą. M.Abbasas šeštadienį perspėjo, kad toks žingsnis galėtų „palaidoti viltis dėl dviejų valstybių sprendimo“. Šio didmiesčio statusas yra vienas aštriausių klausimų konflikte, todėl užsienio šalių ambasados šiuo metu yra Tel Avive. Palestiniečiai Izraelio užimtą rytų Jeruzalę vadina savo būsimos valstybės sostine, o Izraelis visą miestą tvirtina esantį jo sostine. B.Netanyahu, tvirtina tebereiškiantis paramą dviejų valstybių sprendimui, sekmadienį pareiškė laukiantis neišvengiamų pokyčių Baltuosiuose rūmuose. „Konferencija yra vienas paskutiniųjų vakarykščio pasaulio spazmų, eigė jis. – Ateitis atrodys kitaip, o rytdiena jau netrukus“.

Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas S. Lauderis Paryžiaus aukščiausiojo lygio susitikimą pavadino “beprasmiu ir nevykusiu”, ignoruojančiu realybę. Jis sekmadienį pasmerkė Paryžiaus  aukščiausio lygio pareigūnų susirinkimą iš daugiau nei 70 šalių, kuriuo siekta gaivinti Izraelio ir Palestinos derybas. Lauderis pridūrė: ” Jei tarptautinė bendruomenė norėtų produktyviai diegti taikos procesą, ji turėtų nutraukti savo pakartotinius siekius dėl vienpusių veiksmų.

Pasak Lauderio, taika tarp Izraelio ir palestiniečių gali ateiti tik per tiesiogines dvišales derybas be išankstinių sąlygų, nes abi pusės turi pačios susitarti. Bet koks bandymas įsikišti ar įvesti kokią sistemą, be aiškaus susitarimo abiem pusėms duoda priešingus rezultatus. Tarptautiniai viršūnių susitikimai, tokie  kaip Paryžiuje, gali sukelti tik dar didesnį norą atsisakyti derybų proceso. “Praktiškai šis viršūnių susitikimas panašus į anti-Izraelio forumą, kokį neseniai matėme Jungtinėse Tautose, kur buvo priimta rezoliucija, kelianti prieštaringus reikalavimus ir atsakomybę Izraeliui”,- tokią išvadą paskelbė Lauderis.