MIRĖ GARSUS FILOSOFAS, VDU GARBĖS DAKTARAS Z. BAUMANAS

MIRĖ GARSUS FILOSOFAS, VDU GARBĖS DAKTARAS Z. BAUMANAS

BNS

Pirmadienį mirė garsus lenkų sociologas, filosofas, eseistas Zygmuntas Baumanas.91 metų Z.Baumanas pastaruoju metu sirgo. Z.Baumanas mirė pirmadienį savo namuose Lidse, Anglijoje, apsuptas artimųjų, sakė Anna Zejdler-Janiszewska (Ana Zeider Janiševska), filosofijos profesorė Varšuvoje ir Baumanų šeimos draugė. Jai apie Z.Baumano mirtį pranešė jo žmona.

Z.Baumanas gimė 1925 metais Poznanėje. 1939 metais naciams užėmus vakarų Lenkiją, jis su šeima pasitraukė į sovietų kontroliuojamą dalį. Z.Baumanas tarnavo tarybinėje Lenkijos kariuomenėje, buvo atsakingas už politinį švietimą, dalyvavo Kolbergo ir Berlyno mūšiuose, dirbo komunistinėse žvalgybos struktūrose.

Po karo Z.Baumanas Varšuvos socialinių mokslų akademijoje studijavo sociologiją, vėliau filosofiją Varšuvos universitete. 1959 metais jis išleido pirmąją savo knygą.

1968 metais Lenkijoje išaugus antisemitinėms nuostatoms, mokslininkas išvyko į Izraelį, dėstė Tel Avivo universitete, bet netrukus persikėlė į Angliją, Lidso universitetą. Nuo to laiko gyveno Anglijoje, rašė anglų kalba.

Z. Baumanas parašė per pusšimtį knygų, daugiau kaip 100 straipsnių, juose daugiausia nagrinėjo tokias temas kaip globalizacija, modernybė, postmodernizmas, vartotojiškumas, moralė, Holokaustas. Garsus savitu filosofija ir kitus mokslus apimančiu požiūriu, Z. Baumanas buvo stiprus moralinis autoritetas vargšams ir nukentėjusiesiems nuo pasaulį apėmusios globalizacijos. Rašant apie Holokaustą, ar apie globalizaciją, jam labiausia knietėjo, kaip sukurti orų gyvenimą priimant etinius sprendimus.

2007 metais mokslininkui suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas.