Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky sveikinimas

 

unnamed

Gerbiamieji žydų bendruomenės nariai, sveikinu visus su Chanukos švente!

Linkiu, jog įžiebus pirmąją chanukijos žvakę, Jus lydėtų gera nuotaika, šiltos ir malonios akimirkos su artimaisiais. Linkiu visiems sveikatos ir santarvės šeimoje, kad mūsų vaikai augtų saugūs, orūs ir laimingi, didžiuotųsi savo tėvais ir savo kilme.

Džiugu, kad Lietuvoje vis labiau domimasi turtinga žydų istorija, turbūt nesuklysiu sakydama, jog dar niekad nebuvo domėtasi žydų bendruomene taip, kaip yra domimasi dabar, nors Lietuvoje žydų teliko tiek mažai. Žydų bendruomenė aktyviai veikia siekiant užtikrinti mūsų narių teises, laisves ir žydų interesų atstovavimą. Deja, ne visus tikslus pavyko įgyvendinti 2016-aisiais, tačiau jų vėl sieksime ateinančiais metais – atminimo ženklai žydšaudžiams turi būti pašalinti, o Vilnių privalo papuošti paminklas žydų gelbėtojams. Toliau dirbsime ties privataus turto restitucijos klausimu.

Žydų bendruomenė investuoja į ateitį, skiriamos stipendijos žydų studentams ir gabiems sportininkams,  suprojektuotas naujas vaikų darželis, kuris užtikrintų žydiškų vertybių diegimą mūsų mažiausiems, ruoštų juos tolimesniam mokymuisi žydų mokykloje.

Lietuvos žydų bendruomenės vienas didžiausių tikslų – gerinti mūsų Socialinių programų departamento klientų gyvenimo sąlygas. Padedame iškilus nelaimėms.Tai išliks mūsų prioritetu ir 2017-aisiais. Taip pat padedame ir žydų gelbėtojams,  kurių kuklumas ir nuoširdus dėkingumas  skatina mus toliau augti ir tobulėti. Dėkoju žydų gelbėtojai Reginai už numegztas kojines ir pirštines.

Bendruomenės pastatas tapo šviesesnis, jaukesnis , bendruomenės koncertų salėje turime naują garso ir vaizdo įrangą, bendruomenę puošia vis naujos parodos. Džiugu, kad bendruomenėje verda kultūrinis gyvenimas, koncertuoja atlikėjai iš Lietuvos, Izraelio, JAV, Nyderlandų, Rumunijos ir kt. šalių, turime užmezgę tvirtus ryšius su užsienio diplomatinėmis atstovybėmis, valstybės ir savivaldybės institucijomis bei NVO sektoriumi. Dėka šio bendradarbiavimo pagaliau buvo priimtos įstatymų pataisos, leidžiančios lengviau susigrąžinti pilietybę litvakams. Pasirašėme bendradarbiavimo sutartį su Amerikos žydų komitetu, klesti santykiai su kitomis pasaulio žydų organizacijomis, plėtojami ryšiai ne tik su vakarų, bet ir su Indijos bei Japonijos žydų bendruomenėmis.

Atgyja susidomėjimas ir religija –  Bendruomenėje dirba du rabinai, kurie skaito paskaitas, šviečia jaunus ir vyresnius įvairiomis judaizmo temomis.

Bendradarbiaudami su tarptautinėmis žydų organizacijomis ir remdamiesi jų rekomendacijomis sustiprinome saugumą bendruomenės ir sinagogos pastatuose ir priartėjome prie vakarietiškų saugumo standartų.

Turime vienintelę košerinę kavinę Vilniuje. „Beigelių krautuvėlė“ sulaukė dėmesio, ją filmavo Kanados, Vokietijos, jau nekalbant apie Lietuvos televizijas. Tai vieta, kur renkasi ne tik žydai, bet ir žydiškos kulinarijos ir kultūros mėgėjai. Prisiminkim, kaip Chalų kepimo šventėje džiaugėmės visi, JAV ambasadorė Anne Hall švente ir bendravimu buvo sužavėta. Žydų kalbų projektas, vykdytas kartu su Kultūros paveldo departamentu, pritraukė daugybės sostinės gyventojų ir jos svečių dėmesį. Sveikindama visus, kviečiu bendruomenės narius rodyti daugiau iniciatyvos, drąsiau siūlyti įgyvendinti lūkesčius, nes bendruomenė dirba savo narių labui.

Sveikinu Izraelio ambasadorių J. E. p. Amir Maimon  ir regioninių žydų bendruomenių pirmininkus: Gennady Kofman, Gercą Žaką, Artūrą Taicą, Feliksą Puzemskį, Moisej Šapiro ir Josifą Buršteiną. Dėkoju  Jums už aktyvumą bei bendradarbiavimą.

Chag Hanukka Sameach !