Chuck Hughes – garsus Kanados televizijos kulinarinių kelionių šou režisierius ir vedėjas filmavimui pasirinko LŽB Vilniaus „Beigelių krautuvėlę“

Chuck Hughes – garsus Kanados televizijos kulinarinių kelionių šou režisierius ir vedėjas filmavimui pasirinko LŽB Vilniaus „Beigelių krautuvėlę“

lzb.lt Ilona Rūkienė

„Būdami Vilniuje negalėjome neaplankyti žydiškos kavinės „Beigelių krautuvėlė”. Kodėl? Tai kažkas unikalaus ir kartu istorinio Vilniaus tradicija.“

chuck-hughes1

Chuck Hughes (tariama – Čak Hjus) – Monrealio TV kulinarinių kelionių serialo „Chuck‘s World“ (vert.Čako pasaulis) autorius ir vedėjas, pats yra dviejų restoranų savininkas, kurių meniu įvairus, bet pagrindiniai patiekalai – jūros gėrybės. Laida kuriama prancūzų ir anglų kalbomis, ji žiūrima visame pasaulyje.

– Iš kur sužinojote apie „Beigelių krautuvėlę“?

– Kiekvienos laidos kūrimas prasideda nuo informacijos ieškojimo ir svarstymų. Apie kelionę į Vilnių su komanda pradėjome kalbėti prieš kelis mėnesius. Mano žmona – žydė, mano vaikai – žydai, todėl sužinoję, kad Vilnius garsėjo kaip Šiaurės Jeruzalė su turtinga žydų kultūra, prisiminiau, ką buvau girdėjęs apie Rytų Europos jidiš kultūrą ir maistą, kurį dievinu. Valgau jį namuose. Aš – ne žydas, bet mano šeima, pažįstami žmonės, daug žydų gyvena Monrealyje. Mokykloje mokėmės apie Kalėdas ir Chanuką bei kitas šventes. Kai vykome į Vilnių, manėme, kad bus įdomu. Iš tikrųjų gera čia ir labai skanu, vien pateikimas atrodo skaniai. Aš esu ragautojas, ne tyrėjas. Mes filmuojam patiekalo gaminimo procesą, po to aš ragauju,  sėdam ir kalbamės. Tą patį dariau Vilniuje, mokiausi gaminti teiglachus.  

Po to kalbėjom apie žydų bendruomenę, apie „Beigelių krautuvėlę“, kiek laiko ji egzistuoja, apie žydų istoriją Lietuvoje ir jidiš kultūrą, kuri svarbi Vilniui. Visa laida trunka 22 minutes, vienas iš epizodų bus skirtas Vilniaus „Beigelių krautuvėlei“. Tai kažkas unikalaus ir kartu Vilniaus tradicija. Gerai kad nusprendėm atvykti.

riva-bk

– Papasakokite apie savo kulinarines keliones. Kur buvote, prieš atvykdamas į Vilnių?

Mes keliaujame po pasaulį, prieš atvykdami į Vilnių, filmavome Jordanijoje, Turkijoje, Olandijoje. Aš pats įsigijau pirmąjį restoraną Monrealyje prieš 10 metų. Viskas klostėsi sėkmingai ir po ketverių metų atidariau antrąjį restoraną. Pradžioje pats buvau šefas, gaminau, o po kurio laiko pradėjau vesti savo TV laidą „Čako pasaulis“ ir keliauti.  Maistas yra mano kelionių tikslas, atrandu kelionėse  daug naujo ir netikėto, visada domiuosi žmonių gyvenimu, kultūra, sportu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Kuo dar domėjotės Vilniuje? Ką ragavote?

Vilniuje aplankiau viešbutį, kuriame gyvena sportuojantis jaunimas su riedlentėmis. Jiems gaminau. Moderniame restorane „Sweet root“ šefas man gamino, po to aš gaminau savo barščius. Buvau Šnekučio bare“, ten ragavau cepelinus ( zepelin), mokiausi juos gaminti. Pasikviečiau klezmerių grupę ir grojau drauge su jais. Nemažai laiko skyrėme pačiam Vilniui, gatvės mugėms. Mano diena išvykose prasideda 7val. ryto ir baigiasi vėlai naktį, daug spėju nuveikti ir pamatyti. Aš pirmą kartą Vilniuje, jau galiu pasakyti, kad myliu šį miestą, nors nieko prieš tai nežinojau. Pamačiau tiek daug gražių vietų. Pirmiausiai išvydau architektūrą, ji nuostabi, labai europietiška, primena Monrealio 400 metų senamiesčio gatves. Man patinka seno ir šiuolaikinio sugyvenimas prie upės. Lėktuvas nusileido per pūgą, o aš juk pats iš sniego šalies, todėl man čia europietiškame mieste gera po Jordanijos dykumų turo ir visiškai kitokio maisto, nors ir ten buvo įdomu.

chuck-bk-2

Aš mėgstu valgyti žydišką maistą, jis toks naminis, kaip pas močiutę, lėtai, jautriai gaminamas, nieko bendro su šiuolaikiniu greitu maistu (kurio nekenčiu) neturintis. Žydišku maistu džiaugiesi, valgydamas,- fantastika, aš tą jausmą pažįstu, nes mano uošvė yra žydė.

– Jūs kuriate ir gyvenate Monrealyje, kuris garsėja puikiais beigeliais, mieste gyvena daug litvakų.

– Monrealis garsėja gerais beigeliais, sakoma, kad jie geriausi, net geresni už Niujorko. Žiūrėjau dabar į Vilniaus „Beigelių krautuvėlės“ beigelius, kurie šiek tiek didesni, bet atrodo labai panašiai. Monrealio beigelių paslaptis – truputis medaus vandenyje ir druska, jie kepami orkaitėje. Beigelinė atidaryta 24 valandas, išskyrus Šabą, kada benueitum, gausi šiltą beigelį.

Adriana Canellas, režisieriaus Chuck Hughes padėjėja, dirbanti bendroje jo komandoje, pasakojo apie namų darbus, atliekamus prieš kiekvieną kelionę ir kaip surandami filmavimo objektai.

– Mes nenorime, kad kulinarinių kelionių laida būtų iš tų pačių žinomų pasaulio  miestų. Aš dirbu su šia laida jau daug metų. Buvau Paryžiuje, Amsterdame, Berlyne. Visi šie miestai dažnai minimi ir pristatomi įvairiose laidose, ne tik kulinarinėse kelionėse ar straipsniuose, todėl pasakiau: reikia važiuoti ir į mažiau pažįstamas vietas, kurios galėtų mus nustebinti. Juk gyvename su internetu, todėl turime priėjimą prie visokiausios informacijos. Internete gali keliauti, viską sužinoti ir pamatyti. Iš tikrųjų šiais laikais labai sunku nustebinti kuo nors, net ir maistu. Pasitariau su kolege televizijoje, kuri prieš kelionę atlieka tiriamosios žurnalistikos darbą, ji pasakė, kad norėtų aplankyti Rytų Europos šalis. Aš iškart pritariau ir puoliau ieškoti informacijos. Apie Lietuvą buvau kai ką girdėjusi, bet važiuodama, negalėjau įsivaizduoti, ko tikėtis. Radau informaciją apie unikalų maistą. Susisiekiau su kelionių agentūra, išgirdau, kad tikrai mums bus įdomu, jei atvyksime, galėsime sukurti Vilniuje visą gerą laidą. Pranešiau laidos autoriui ir vedėjui Chuck Hughes bei visai komandai. Ruošdamasi išvykai, sužinojau, kad Vilnius buvo vadintas Šiaurės Jeruzale. Dabar Vilniuje supratome, kad žydų kultūra, klestėjusi iki Holokausto,  yra labai svarbi, mums rūpėjo ją susieti su maistu, nes mūsų kulinarinių kelionių laida – apie maistą. Mano kolegė, ruošdamasi kelionei, surado straipsnį apie „Beigelių krautuvėlę“, pagalvojau, kokia gera idėja! O Chuck Hughes iškart susidomėjo čia gaminamais žydiškais saldumynais: teiglach ir imberlach iš morkų su imbieru“.

Kaip Chuck Hughes gamino teiglachus „Beigelių krautuvėlėje“ bus parodyta Monrealio TV 2017 pavasarį.

Daugiau nuotraukų