Šabo chala Panevėžyje

Šabo chala Panevėžyje

Chalos kepimo projekte dalyvauja viso pasaulio žydai. Panevėžio žydų bendruomenė Šabato chalos kepimo šventę surengė lapkričio 11 d. Chalos kepime dalyvavo Panevėžio švietimo skyriaus atstovai, mokytojai, Panevėžio žydų bendruomenės nariai.
Nuo pat ryto buvo ruošiamasi chalos kepimui: supirkti būtini produktai – kiaušiniai, mielės, aliejus ,druska, aguonos. Pagrindinis ingredientas- tai aukščiausios kokybės miltai . Tešlos gamybai ypač tiko nuo pernai metų užsilikę košeriniai miltai. Buvo pasiūlyta įvairių receptų. Nuspręsta naudoti tradicinį receptą, nes Panevėžio m. žydų bendruomenėje elektrinė orkaitė nedidelė, nepritaikyta didesnių kiekių gamybai. Šeimininkė Virginija paruošė tešlą.
Administratorė Lina trumpai papasakojo apie chalos kepimo tradicijas žydų šeimose. Chala –tai ypatinga, Šabui ir šventėms kepama duona.Kiekviena šeimininkė chalą kepa savaip, bet galutinis rezultatas visada tas pats- labai skani palaiminta chala.
Prieš chalos formavimą bendrijos pirmininkas Gennadij Kofman sukalbėjo maldą. Tada užvirė darbas : vaikai pynė nedideles pynes, o suaugę formavo kiek didesnes. Buvo daug įspūdžių ir šurmulio. Gautu rezultatu buvo visi patenkinti!
Baigę kepti visi susėdo prie šventinio stalo, padengto unikaliomis, svečių iš viso pasaulio dovanotomis chalos staltiesėmis! Sutemus sukalbėta Šabo sutikimo malda, uždegtos žvakės, paragauta košerinio vyno. Prasidėjo Šabo vakarienė. Daug kalbėta apie žydų tradicijas . Žvakių šviesoje nuoširdžiai dalytasi vaikystės prisiminimais. Ne vienas prisiminė kaip būdamas vaiku, padėjo mamai gaminti chalą ir kaip jauku ir gera būdavo namuose .

  • chalap2
  • chalap3
  • chalap4
  • chalap5
  • chalap6
  • chalap7
  • chalap8
  • chalap9
  • chalap1