Linkime visiems Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nariams džiugios Sukkoto šventės!

sukkot-lzb

Sukkoto palapinė prie “Beigelių krautuvėlės” Pylimo 4, Vilnius

Sukkotas, kurį žydai dažnai vadina “Palapinių švente”, šiemet prasideda spalio 16-os vakare. Per Sukkotą tradiciškai statoma palapinė, hebrajų k. Sukkah kaip laikinas namelis, kuriame 7 šventės dienas šeima susės prie stalo, žais vaikai, kas norės, galės gyventi per šventę. Taip yra šiltuose kraštuose, ypač daug palapinių šiandien gali pamatyti Izraelyje prie visų namų. Daugelis žydų sukuria ir pastato savo palapines kiemuose, o šiais laikais ir miesto daugiabučių balkonuose. Kodėl reikia sėdėti palapinėje? Iš visos priedermių ir papročių gausybės, sėdėjimas palapinėje (סוכה „suk‘oje“) yra labiausiai išskiriamas – taip, kad net visa šventė yra vadinama „Sukkot“ („palapinės“). Kas gi tai per priedermė ir kokia jos prasmė?
Į šį klausimą Tora atsako knygoje Vaikra (23 skyrius): „Septynias dienas gyvenkite palapinėse, kiekvienas vietinis gyventojas Izraelyje turi gyventi palapinėje – kad žinotumėte visose jūsų kartose, kad palapinėse apgyvendinau Aš – Izraelio sūnus, išvesdamas jus iš Egipto“.
Lietuvoje šiais metais Sukkotą remia Lietuvos kultūros taryba.

Per šventę įprasta palapinėje turėti Sukkoto simbolius: etrogą – tai vaisus panašus į citriną, tik saldus Visi tradiciškai puošia palapinę palmių šaka ir ja mojuoja per šventę. Pagrindinis Sukkoto simbolis – palapinė arba namelis, kur žydai turėtų valgyti ir švęsti, prisimindami savo tautos istorinę kelionę per dykumą po išėjimo iš Egipto. Toroje parašyta, kad per Sukkotą įsakyta ” mojuoti gražių medžių šakom, turėti palmės šakų, lapuočių ir paupio gluosnių bei džiaugtis švente 7 dienas.

sukkot3