Naujo dokumentinio filmo „Seserys“ (2016) pristatymas

Naujo dokumentinio filmo „Seserys“ (2016) pristatymas

2016 m. spalio mėn. 19 d., VVGŽM Tolerancijos centras (Naugarduko g. 10/2, Vilnius):

Filmo peržiūra anglų kalba – 16.30 val.

Filmo pristatymas lietuvių ir anglų kalbomis – 17.30 val.

Filmo peržiūra lietuvių kalba – 18.00 val.

STEBUKLINGO IŠSIGELBĖJIMO ISTORIJA DOKUMENTINIAME FILME „SESERYS“

Šis dokumentinis filmas – tai jaudinanti garsios smuikininkės Danutės Pomerancaitės, gimusios Kauno gete, gelbėjimo istorija. Tai pasakojimas apie kilnius, pasiaukojančius žmones, išskirtines asmenybes – aktorę Eleną Žalinkevičaitę-Petrauskienę, jos vyrą, operos dainininką Kiprą Petrauską, apie Balį Simanavičių, pirmąjį Danutės Pomerancaitės ir jos pusseserės Rūtos Lopianskaitės gelbėtoją.

Filme pasakojama apie turtingą, įvairialypį prieškario Kauno muzikinį gyvenimą, apie Danutės tėvą, Lietuvos džiazo pradininką Danielių Pomerancą ir garsųjį XX amžiaus Lietuvos operos dainininką Kiprą Petrauską, apie karo audrų išblaškytų Pomerancų ir Petrauskų šeimų likimus ir šias šeimas suartinusią karo metais išgelbėtą mergaitę – Danutę Pomerancaitę.

Filmo autorės: režisierė Lilija Kopač ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja. Pasak D. Selčinskajos, Seserys“ – tai filmas apie jaudinančias žmogiškumo apraiškas Holokausto metu, apie žmones, kurių  atminimas brangus daugeliui Lietuvos žmonių.

Filmuota autentiškose vietose Kaune ir Vilniuje, dalyvaujant Bostono universiteto menų kolegijos profesorei Danutei Pomerancaitei-Mazurkevič ir Kipro Petrausko dukrai – Aušrai Petrauskaitei.

Seserys – Aušra Petrauskaitė ir Danutė Pomerancaitė-Mazurkevič pasakoja, kaip Danutė atsirado Kipro ir Elenos Petrauskų šeimoje, prisimena kartu praleistus metus, ypatingą Elenos Žalinkevičaitės-Petrauskienės poveikį ją supantiems žmonėms ir jos įtaką visam Danutės gyvenimui.

VVGŽM info

Daugiau informacijos:

Danutė Selčinskaja

VVGŽM Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja

Tel. (8-5) 261 5729, el.paštas: muziejus@jmuseum.lt

Fotografijoje (iš kairės): Danutė Pomerancaitė-Mazurkevič, Elena Žalinkevičaitė-Petrauskienė ir Aušra Petrauskaitė, XX a. 7 deš. (iš asmeninio A.Petrauskaitės archyvo).

3s