Netekome Saros Lapickajos

Netekome Saros Lapickajos

Spalio 11d. 2016m. po sunkios ir ilgos ligos Ašdodo mieste (Izraelis), eidama 79-uosius metus, mirė Sara Lapickaja, buvusi aktyvi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės narė, gerai žinoma jidiš kalbos ir literatūros žinovė, filologijos daktarė. Bendruomenė su liūdesiu reiškia gilią užuojautą velionės Saros Lapickajos (Gurvič) artimiesiems.

Sara gimė Kaune prieš Antrąjį pasaulinį karą, 1938 birželio 14 d. Prasidėjus karui jos dešimtmetis brolis kartu su mažąja sesute Sara per stebuklą sugebėjo be tėvų pasiekti Rusiją, Kirovo apskritį, kur jie išgyveno karą vaikų namuose iki 1944m. pabaigos. 1945m. Sara įstojo į Vilniaus žydų mokyklos pirmąją klasę, tačiau po kelerių metų ši mokykla buvo uždaryta ir Sara tęsė mokslus rusiškoje mokykloje, po to sėkmingai baigė Vilniaus aukštesniąją muzikos mokyklą, kur įgijo chorinio dirigavimo specialybę. Iki 1988m. ji mokytojavo vidurinėse Kauno ir Vilniaus mokyklose. Tuo pat metu be atlygio daug darbo ir pastangų skyrė žydų bendruomenei: subūrė saviveiklinį mėgėjų chorą, pati jam dirigavo, padėjo organizuoti Vilniaus žydų vaikų darželį, darbavosi įvairioje bendruomenės veikloje.

1988m. Lietuvos žydų bendruomenės pastangų dėka ji su tarnybiniu pasu išvyko studijuoti į Izraelio Bar-Ilano universitetą ir nuo tada Saros veikla buvo susijusi su jidiš kalba ir literatūra. Gavusi magistro laipsnį, Sara tęsė mokslus Peterburgo kultūros akademijoje, kur 1997m. apsigynė daktaro disertaciją “Ber Galperno (1902-1984). redakcinė ir švietėjiška veikla”. Gyvendama Izraelyje, Sara daug metų dėstė jidiš kalbą ir literatūrą Bar-Ilano universitete ir keliose kolegijose, o savo asmeninį gyvenimą susiejo su gimusiu Vilniuje garsiu rašytoju Abraomu Karpinovičiumi, vienu žinomiausių prozininku ir dramaturgu, 20-ąjame amžiuje rašiusių jidiš kalba.

Drauge jiedu ne kartą kartą skaitė pranešimus tarptautinėse mokslinėse konferencijose, kurios vyko Vilniuje. Kadangį didelė dalis Karpinovičiaus kūrybos palikimo buvo skirta žydų gyvenimui tarpukario Vilniuje, po rašytojo mirties 2004m. žydų muziejuje (Pylimo g. 4) buvo nuspręsta atidaryti jo atminimui skirtą “Karponovičiaus vardo kambarį”. Sara padovanojo šiam kambariui didelę dalį archyvų ir rašytojo daiktų. Atminimo kambarys buvo atidarytas 2004m. rugpjūčio 2d.

Visi Sarą pažinoję žmonės prisimena jos gerumą ir nuoširdumą, siekį būti naudinga bei reikalinga savąjai tautai.

 Tebūnie Sarai lengva Izraelio žemė.