Davidas Geringas pažymi savo jubiliejų su koncertais

Davidas Geringas pažymi savo jubiliejų su koncertais

Lietuvoje gimęs (g. 1946 m. liepos 20 d. Vilniuje) – Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, pedagogas ir dirigentas Davidas Geringas, vienas universaliausių dabarties menininkų, sukaupęs įspūdingą repertuarą nuo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų, švenčia 70 metų jubiliejų. Legendinio Mstislavo Rostropovičiaus mokinys, 1970 m. prestižiniame Piotro Čaikovskio konkurse laimėjęs I premiją ir aukso medalį, koncertuoja visame pasaulyje su svarbiausiais orkestrais ir batutos meistrais. Atlikėjui savo opusus dedikavo tokie garsūs nūdienos kūrėjai kaip Sofia Gubaidulina, Nedas Roremas, Pēteris Vaskas, Erkki-Svenas Türas ir kiti. Violončelininkas yra daugelio lietuvių ir rusų kompozitorių kūrinių pirmasis atlikėjas. D. Geringo diskografijoje (beveik 100 kompaktinių plokštelių) gausu įrašų, įvertintų reikšmingais apdovanojimais.

Per violončelininko gimtadienį liepos pabaigoje radijo stotys nuo Vienos iki Berlyno kalbėjo apie naują dvigubą jo sumanytą albumą „The Sound of Lithuania“ (Taip skamba Lietuva), išleistą vokiečių kompanijos „Dreyer-Gaido“. Į jį maestro su partneriais lietuviais įrašė net 14-kos Lietuvos kompozitorių 1900-1980 metų kamerinius kūrinius, pokario muziką įgrojo su autorių vaikais ir vaikaičiais. „Nustebau, kad radijo redaktoriai transliacijoms kiekvienas rinkosi vis kitą kūrinį stebėdamiesi, kokia įdomi niekam nežinomų autorių kūryba. Eteryje skambėjo ir J.Karosas, ir J.Karnavičius, B.Dvarionas, V.Bartulis, F.Latėnas“, – pasakojo D.Geringas

D. Geringas nuolat rengia pasirodymus dirigento amplua, kviečiamas koncertuoti Amsterdamo „Concertgebouw“, Romos „Auditorium Parco della musica“, Vienos „Musikverein“, Ciuricho „Tonhalle“, Berlyno filharmonijos ir kitose Europos, Azijos ir JAV salėse.Jubiliejinis koncertas įvyks 2016 m. lapkričio 9 d., Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.Šiame šventiniame koncerte su Lietuvos kameriniu orkestru Maestro taip pat pasirodo ir kaip solistas, ir kaip dirigentas.

Jis apskritai pirmasis pradėjo skleisti Vakaruose lietuvių šiuolaikinę muziką. Šiandien bet kur pasaulyje galima įsigyti ir Günterio Hänsslerio kompanijai Vokietijoje D.Geringo įgrotus O.Balakausko, A.Šenderovo, V.Laurušo kūrinių violončelei albumus. Kur tik maestro nėra griežęs V.Barkausko ir B.Kutavičiaus! 2011-aisiais Uzedomo festivalyje Vokietijoje jis atliko net vienuolikos lietuvių kompozitorių kūrinius.  D.Geringo Berlyne pristatyta A.Šenderovo „Concerto in DO“ premjera pelnė autoriui Europos kompozitoriaus prizą.

Už gimtosios šalies muzikos meno sklaidą D. Geringas įvertintas aukščiausiais Lietuvos valstybės apdovanojimais: 1999 m. Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, 2002 m. Lietuvos nacionaline premija. Maestro yra Maskvos valstybinės P. Čaikovskio konservatorijos ir Pekino centrinės konservatorijos garbės profesorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos garbės daktaras.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino violončelininką maestro Davidą Geringą 70-mečio proga liepos 29d. 2016. Šalies vadovė pabrėžė, kad D. Geringas pasaulinį įvertinimą pelnė kaip talentingas klasikinės ir šiuolaikinės muzikos interpretatorius, aukšto meistriškumo dirigentas ir gerbiamas pedagogas.

„Meno ir kultūros srityje Jūsų vardas tapo profesionaliai ir įtaigiai atliekamos muzikos ženklu – jis neatsiejamas nuo unikalaus ir jaudinančio violončelės skambesio. Jūs – ištikimas lietuvių muzikos bičiulis, mylimas ir laukiamas mūsų šalyje“, – rašoma sveikinime. Prezidentė violončelininkui išreiškė padėką už svarų įnašą į muzikos kultūrą bei už ilgametę kūrybinę partnerystę su Lietuva. Iškilaus jubiliejaus proga šalies vadovė D. Geringui palinkėjo ilgų neblėstančio įkvėpimo metų ir naujų meninių atradimų.

>>Pasiklausykime

gg