Sparnuotas senjoras, jaunystėje gelbėjęs žydų gyvybes

Sparnuotas senjoras, jaunystėje gelbėjęs žydų gyvybes

Kauno.diena.lt V.Skučaitė

Per Holokaustą padėjęs išsigelbėti dešimčiai žydų, kaunietis Vladas Drupas jokiu būdu nesijaučia esąs didvyris. Teko traukte traukti iš jo prisiminimus apie 1943–1944 m. įvykius Šiauliuose ir jo apylinkėse, kur virė kruopščiai nuo vokiečių slepiama kova už pavienių žydų, jų šeimų išlikimą.

Gelbėtojas ir lakūnas

Šiemet minint Holokausto Lietuvoje 75-ąsias metines, vyko daug  renginių, atidengta paminklų, pažymėta žudynių vietų, kalbinta išgelbėtų žydų ir jų gelbėtojų, kurių pusšimtis (dauguma – po mirties) pagerbti Prezidentūroje. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Gelbėtojų skyriaus archyvo gelbėtojų sąrašuose yra šimtai žinomų mokytojų, gydytojų, advokatų, rašytojų, muzikantų, profesorių, tarnautojų, kunigų, vienuolių, ūkininkų, kitų profesijų atstovų. Tarp jų –  ir Šiaulių gimnazistas Vladas Drupas, vokiečių okupacijos metais išgelbėjęs nuo pražūties dešimt žydų.

Šis 94 metų kaunietis stebina savo drąsa ir dabar. Būdamas vyriausiu Lietuvoje akrobatinio skraidymo lakūnu prieš kelias savaites Pociūnų aerodrome pusvalandį nardė danguje su vienviečiu akrobatiniu lėktuvu.

skaityti plačiau