Kodėl per didžiąsias žydų šventes kepama apvali chala?

Kodėl per didžiąsias žydų šventes kepama apvali chala?

Visus metus penktadienio vakarui kepama pinta chala, tačiau artėjant žydų Naujiesiems metams, chalos tešla saldinama, dedama razinų, figų, apelsinų žievelių.

Žydų Naujieji metai – Roš ha Šana – pilni simbolių, šiuo laikotarpiu labiau atveriamos durys į dvasinį pasaulį. Paprastai plėšdami chalos gabalėlį, merkiame jį druską, o per didžiąsias šventes merkiame į medų – kad metai būtų saldesni. Dėl tos pačios priežasties saldinama ir chalos tešla.

Apvali chalos forma simbolizuoja metų ciklo ratą, o razinos – žmogaus gyvenimo saldumą ir lengvumą. Žydų bendruomenėse Artimuosiuose Rytuose ir Rytų Europoje sakoma, kad apvali chala simbolizuoja karaliaus karūną. O pavyzdžiui Alžyro žydai lipdo paukštelį ant chalos, kuris neša svajones į dangų, tiesiai Aukščiausiajam į ausį.

Roš ha Šana šventei pradedama ruoštis prieš mėnesį. Šiuo laiku būtinai yra skaitoma 27-oji Psalmė. Po to pučiamas šofaras (avies ragas), kuris kviečia žydus atlikti tšuvą.

Likus savaitei iki šventės, kad būtų dar labiau sustiprinti atgailos supratimas ir jausmai, yra skaitoma  slichot malda, kuria žmogus prašo D-vo nuodėmių atleidimo.

Kiekvieną dieną po rytinės maldos (išskyrus šeštadienį) pučiamas šofaras, po to skaitoma 27 Psalmė. Malda yra skaitoma kiekvieną dieną, (išskyrus šeštadienį) anksti ryte, prieš patekant saulei.

Prieš Roš ha Šana šventę būtina sutvarkyti namus bei įsigyti naujų drabužių. Tvarkingi namai ir nauji drabužiai yra Naujųjų metų ciklo pradžios materialinė išraiška.

Šventinis stalas ruošiamas panašiai kaip Šabatui. Ant stalo turi būti žvakės, vynas ir dvi chalos, tačiau ne pailgos ir pintos, bet apvalios ir su razinomis. Taip pat ant stalo būtina padėti indelį su medumi, morkų ir obuolių, kurie taip pat yra saldaus ir lengvo gyvenimo simboliai. Dar vienas akcentas ant šventinio stalo –žuvies galva. Šiuo simboliu žmonės išreiškia savo norą Naujaisiais metais būti galva, o ne uodega, t. y. būti sėkmingais įvairiose gyvenimo srityse. Šventės metu yra įprasta valgyti tokį maistą, kuris hebrajų kalboje asocijuojasi su sėkme ir laime, bet nevalgyti nieko, kas primintų nesėkmes ir blogį. Todėl nėra valgomi riešutai, kurie hebrajų kalboje, pagal žodžio etimologiją (kilmę) siejami su nuodėme. Gefilte fiš (farširuota žuvis) per Roš ha Šana patiekiama be krienų – kad metai nebūtų kartūs.

Šana tova 5777 ve metuka!  Gerų ir saldžių Naujųjų 5777-jų metų!

Apvali chalah – karaliaus karūna.

Šiais metais Lietuvos kultūros taryba remia Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės siekį atgaivinti žydiškos chalos kepimo tradiciją įvairiuose Lietuvos regionuose. Nuotraukoje Bagel Shop – Beigelių krautuvėlė – א קלייט פון בייגל chala

Paruošė Dovilė Rūkaitė