Babi Yar: Kodėl Holokausto aukų atminimo išlieka svarbus?

Babi Yar: Kodėl Holokausto aukų atminimo išlieka svarbus?

Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas S. Lauderis

Praėjusią savaitę, Pasaulio žydų kongresas paminėjo 75-ąsias Babij Jaro žudynių metines Kijeve kartu su Ukrainos vyriausybe.Ukrainos žydų bendruomenėmis. Vyko seminarai ir kiti renginiai. Kai kas abejoja, ar reikia tokių minėjimų. Žmonės klausia, ar ne geriau sutelkti dėmesį į tai, kas vyksta šiandien Sirijoje, Irake ir daugelyje kitų vietų visame pasaulyje? Nejaugi pasaulis neturėtų  galvoti apie naujų žudynių prevenciją, o buvusias palikti ramybėje?

babij-jar1

Aš nesutinku. Pamiršti, kas buvo, yra pirmasis žingsnis link naujų žudynių. Šviesti žmones būtina. Švietimo programos apie Holokaustą ir apie kitus genocidus yra labai svarbus, siekiant užkirsti kelią naujiems barbariškiems išpuoliams. Kai tauta sąmoningai įsigilina į ankstesnius nusikaltimus,  sunkiau bus  fanatikams kurstyti žmones ryžtis masinėms žudynėms. Štai kodėl taip svarbu, kad tokios metinės yra pažymimos pagarbiai – ne tik ten, kur vyko žudynės, bet ir į Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitose vietose.porosenko-ir-fa

Be to, minint Holokaustą kalbama faktais, o ne mitais. Labai svarbu prisiminti, kas buvo vykdytojai – o kas buvo aukos. Kad būtų aišku: Babij Jaras buvo suplanuotas ir įvykdytas SS, aktyviai prisidėjo Vokietijos armija, tačiau, ten dalyvavo daug vietinių ukrainiečių, juos motyvavo neapykanta žydams, nacionalizmas, godumas,- veiksniai, kurie kurstė žudyti.

Į Babij Jaro daubose Kijevo pakraštyje įvykusios žudynės, prieš 75 metų, buvo įspėjamasis ženklas apie baisų likimą, kuris laukė žydų hitlerinės Vokietijos okupuotose šalyse.

skaityti plačiau