Paneriuose pagerbtos Lietuvos žydų genocido aukos

Paneriuose pagerbtos Lietuvos žydų genocido aukos

lrkm.lrv.lt

Rugsėjo 23 d. Panerių memoriale Vilniuje vyko Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo ceremonija.  Jos rengėjai – Kultūros ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Lietuvos žydų bendruomenė, Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, Vilniaus miesto savivaldybė.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimas pagerbtas tylos minute, prie paminklo Holokausto aukoms atminti padėti vainikai ir gėlės, skambėjo moksleivių atliekamas Vilniaus žydų geto himnas. Mintimis dalijosi buvę Vilniaus geto kaliniai. Skambėjo kantoriaus atliekama malda – kadišas ir choro iš Izraelio giesmės ir dainos.

Prieš šią ceremoniją „Atminties kelio“ pilietinės iniciatyvos  dalyviai skaitė Paneriuose nužudytų žmonių vardus, įvardydami aukų amžių, profesiją, taip suartindami žuvusiuosius su gyvaisiais.

Holokausto tema yra itin svarbi Lietuvai, kurioje Antrojo pasaulinio karo metais nužudyta 95 procentai čia gyvenusių žydų. Kartu su žmonėmis buvo sunaikinta ir Lietuvoje gilias šaknis turėjusi žydų kultūra. Rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido diena. Tą dieną 1943 m. buvo likviduotas Vilniaus žydų getas.

Siekiant įamžinti 1941–1944 m. Paneriuose nužudytų aukų atminimą ir išsaugoti Holokausto istorinę atmintį ateities kartoms, LR kultūros ministerija yra inicijavusi Panerių memorialo Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti kompleksinį sutvarkymą. Juo norima iš esmės atnaujinti egzistuojantį memorialą, maksimaliai išsaugant išlikusias ir pagal galimybes atkurti naujai nustatytas autentiškas vertingąsias savybes, taip pat planuojama pastatyti naują memorialo lankytojų centrą su modernia muziejaus ekspozicine erdve.

skaityti plačiau