Panevėžyje moksleivių programa Lietuvos žydų genocido dienai

Panevėžyje moksleivių programa Lietuvos žydų genocido dienai

Rugsėjo  22 dieną, Panevėžio žydų bendruomenės patalpose vyko renginys-viktorina ,,Lietuvos žydų genocido dienai“  paminėti.

Renginyje dalyvavo 5 Panevėžio miesto gimnazijos ir mokyklos: Panevėžio 5 gimnazija su istorijos mokytoju Raimondu Daukša bei mokytoja Gitana Tidikyte, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija su mokytojomis Aukse Sereikiene ir Rita Stoniene, Panevėžio Juozo Miltinio gimnazija su mokytoja Aušra Jankevičiene, Panevėžio ,,Saulėtekio‘‘ progimnazija su istorijos mokytoja Elvyra Rūgšteliene bei  Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla su mokytoja Kristina Stukoniene.

Pagal viktorinos programą, pirmiausiai moksleiviai ir mokytojai žiūrėjo filmą, gautą iš Jad Vašemo apie Osvencimo koncentracijos stovyklą. Po to išsirinkome komisiją, kuri vertino moksleivių pasirodymus bei žinias pagal tam tikrus kriterijus. Komisiją sudarė moksleivius atlydėjusieji mokytojai, kurie turėjo rašyti balus už numatytas užduotis. Mokiniai pademonstravo savo komandų prisistatymus – improvizacijas, susijusias su Holokausto tema.

Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos mokinių komanda parodė trumpą, pačių kurtą filmą, skirtą tolerancijos temai, apie tai, kas yra tolerancija, tolerantiškas gyvenimo būdas. Filme pasakojama ir apie senąjį Panevėžį, nufilmuotas ir interviu su Panevėžio žydų bendruomenės pirmininku Gennady Kofman, kuris taip pat pateikia įdomių istorinių duomenų.

Saulėtekio progimnazijos mokiniai prisistatydami suvaidino nedidelę miniatiūrą, taip pat susijusią su tolerancija.

Juozo Balčikonio gimnazijos moksleiviai parodė skaidres apie įžymius litvakų palikuonis, t.y. dainininkus, rašytojus, kompozitorius, aktorius bei režisierius, žinomus visame pasaulyje.

Juozo Miltinio gimnazijos komanda papasakojo apie tai, kad kasmet dalyvauja tarptautinėje jaunimo stovykloje Bergen-Belzeme. Ten mokiniai gyvena Anne Frank name ir kiekvieną dieną važiuoja į koncentracijos stovyklas, susitinka ir kalbasi su išgyvenusiais stovykloje žmonėmis, kurie gyvai pristato žydų istoriją. Projekte dalyvauja moksleiviai iš 9 pasaulio šalių, tokių kaip Pietų Afrika, Ukraina, Rusija, Olandija, Lenkija, Lietuva ir kt. Stovykla trunka 2 savaites, o iš jos grįžę mokiniai skleidžia informaciją savo mokykloje, rengia konferencijas.

Po puikių ir kūrybingų mokyklų prisistatymų pagal viktorinos planą, vyko konkursas – geriausias plakatas. Tema – holokaustas. Kiekviena komanda turėjo paruošti plakatą, susijusį su Holokausto istorija.  Šiai užduočiai atlikti buvo skirta 30 min.

Vaikų plakatai paliko didžiulį įspūdį. Plakatuose buvo galima pajusti ir skausmą, ir išgyventas žydų tautos kančias, ir viltį, kad tokia tragedija daugiau niekada nepasikartotų.

Sekanti viktorinos dalis – mokinių žinių patikrinimas. Užduota 20 klausimų Holokausto tema. Šioje užduotyje mokiniai parodė ypatingas istorijos žinias, likome tiesiog sužavėti vaikų intelektualinėmis žiniomis, jų apsiskaitymu, begaliniu susidomėjimu žydų tautos istorija. Nebuvo nei vieno klausimo, į kurį vaikai neturėtų atsakymo.

Toks moksleivių susidomėjimas ir atsakymų tikslumas rodo, kad  Panevėžio mokyklose moksleiviai tikslingai mokomi tolerancijos, istorijos, kultūros ir tai, be abejo, jų tėvų ir mokytojų nuopelnas. Būtent jų dėka auklėjama protinga ir tolerantiška jaunoji karta.

Paskutinė viktorinos užduotis buvo sukurti trumpą straipsnį ar istoriją apie žmones, kurie gelbėjo žydus holokausto metais. Čia vėlgi pasireiškė mokinių kūrybiškumas. Visos komandos papasakojo įspūdingų istorijų, kurias buvo išgirdę iš gyvų likusių to meto liudininkų.

Įspūdingą pasakojimą pristatė Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos moksleiviai, kurie papasakojo istoriją apie Šiaudinę skrybėlę. Istorija paremta tikrais faktais apie netoli Ariogalos kaimo atklydusią žydų mergaitę, kurią viena šeima priglaudė ir paslėpė savo namuose, rizikuodami savo gyvybėmis (patys augino 10 savo vaikų). Vėliau, atsiradus mergaitės motinai, ši atsidėkodama už slėptą ir saugotą dukrelę, padovanojo vienintelį su savimi turėtą daiktą – šiaudinę skrybėlę, smulkaus pynimo, dideliais bryliais, kuri iki šių dienų yra išlikusi ir saugoma kaip atminimas.

Galiausiai vyko viktorinos rezultatų aptarimas ir padėkų bei medalių įteikimas.

Komisijai suskaičiavus visus balus, pirmoji vieta atiteko Juozo Balčikonio gimnazijai, antroji – Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos komandai, trečioji – 5 gimnazijai. Saulėtekio progimnazijos moksleiviai gavo apdovanojimą kaip jauniausi viktorinos dalyviai, pademonstravę įspūdingas žinias ir kūrybiškumą.

Visos komandos gavo padėkas bei knygas atminimui.

Popietė tęsėsi iki vakaro, vaikai neskubėjo skirstytis namo. Renginio pabaigoje moksleiviai vaišinosi skanėstais, diskutavo, dalinosi savo įspūdžiais, bendravo su bendruomenės nariais.

  • panev1
  • panev2
  • panev3
  • panev4
  • panev5
  • panev7
  • panev6