Filme „Gitel“ – žvilgsnis į Lietuvos istorijai skaudų Holokaustą

Filme „Gitel“ – žvilgsnis į Lietuvos istorijai skaudų Holokaustą

Į reikšmingų renginių, pagerbiančių Holokausto aukas Lietuvoje, sąrašą įsiterps ir kino premjera. Rugsėjo 23 dieną kino teatruose pasirodys naujas, dar vieną svarbų Lietuvos istorijos puslapį verčiantis britų režisieriaus Roberto Mullano filmas „Gitel“. Drama į 1941-ųjų metų žydų žudynes žvelgia gyvybę išsaugojusios, bet artimuosius praradusios moters akimis.
Britų režisierius publikai jau gerai pažįstamas iš Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir jo žmonos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės meilės istoriją pasakojančio filmo „Laiškai Sofijai“ (2013). Daugiau nei keturiasdešimt dokumentinių filmų sukūręs režisierius, rašytojas, scenaristas R. Mullanas šįkart paliečia itin skaudžią – masinių 1941-ųjų metų žydų žudynių temą.

Gitel prisiminimais vis grįžta į gimtąjį Kauną, kuriame 1941-ųjų spalį, per vieną lemtingą dieną buvo nužudyta net dešimt tūkstančių žmonių. Tarp žuvusiųjų buvo ir jos tėvai bei mažosios seserys. Išgelbėta paprastos Lietuvos kaimo moters, Gitel visą gyvenimą jaučia kaltę – praeities vaiduokliai neduoda jai ramybės. Pažintis su skaudžią patirtį turinčiu Levu (Nikolajus Antonovas) suteikia Gitel drąsos stoti akistaton su kolektyvinės ir asmeninės istorijos demonais, atleisti sau ir patikėti, jog ir ji turi teisę į bent mažytį laimės gabalėlį.

skaityti plačiau