Šešiolikoje miestų ir miestelių – Europos žydų kultūros dienos

Šešiolikoje miestų ir miestelių – Europos žydų kultūros dienos

Nuotraukoje Vilniaus Didžioji sinagoga, suniokota per Antrąjį Pasaulinį karą, ištisus amžius garsinusi Vilnių, pokaryje buvo sulyginta su žeme.

Vilnius, rugsėjo 2 d. (BNS). Penktadienį Lietuvoje prasideda Europos žydų kultūros dienos, suteiksiančios galimybę atrasti žydų paveldą. Įvairūs renginiai numatyti šešiolikoje Lietuvos miestų ir miestelių, pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Sostinėje pasivaikščioti kvies specialūs maršrutai „Naujasis žydų pasaulis naujamiestyje“, „Užupio žydų senosios kapinės: praeities atspindžiai ir istorijos“, „Pasivaikščiojimas po literatūrinį žydiškąjį Vilnių“, kt. Tris koncertus surengs „Rakija Klezmer Orkestar“, vyks hebrajų kalbos pamokėlės vaikams ir tėvams.

Susibūrusieji į komandas galės dalyvauti orientaciniame žaidime po žydų kultūros paveldo objektus Vilkijoje Kauno rajone, Sedos Mažeikių rajone gatvėse, Kurkliuose Anykščių rajone bus pristatomas žydų kultūros paveldo objektų žemėlapis.

Renginiai suplanuoti ir Eišiškėse, Joniškyje, Kaune, Kėdainiuose, Leipalingyje, Molėtuose, Pandėlyje, Šiauliuose, Šilalėje, Švėkšnoje, Zarasuose.

„Lietuvoje, nepaisant sovietmečiu vykdyto materialios ir nematerialios žydų kultūros intensyvaus naikinimo, turime nemažai išlikusio nekilnojamojo kultūros paveldo. Didesnioji jo dalis, ypač esanti ne Vilniuje ar kituose didesniuose Lietuvos miestuose, kaip sovietizacijos pasekmė, yra dar neatrasta, neatpažinta ir „neperskaityta“, – sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Per nacių okupaciją Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų tautybės žmonių. Karo pabaigos sulaukė 5-10 proc. Lietuvos žydų.