Panevėžyje vyko tarptautinis simpoziumas – projektas ,,GlassJazz“

Panevėžyje vyko tarptautinis simpoziumas – projektas ,,GlassJazz“

Rugpjūčio 23 d. Panevėžyje buvo organizuotas simpoziumas – projektas ,,GlassJazz“. Tai vienintelis įvykis Lietuvoje, o gal ir visoje Europoje, kuomet meninis stiklas susilieja su džiazu. ,,Stiklas – unikalus, su juo įmanomos improvizacijos kaip džiaze. Improvizuodamas juo gali išgauti nenusakomas formas. Džiazas – lyg meditacija, kuri skatina menininkus išsilaisvinti, pasinerti į kūrybines mintis, eksperimentuoti, ieškoti netikėtų formų“, – teigia ,, GlassJazz“ iniciatorius, stiklo menininkas, meninio stiklo studijos ,,Glasremis“ vadovas  Remigijus Kriukas.

Simpoziumas prasidėjo nuo renginio Kupiškyje Etnografijos muziejuje, kur buvo susirinkę daugybė simpoziumo dalyvių iš 16 šalių (Belgijos, Estijos, Islandijos, Japonijos, Prancūzijos, Ukrainos, Izraelio, Jungtinės karalystės, Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Rusijos, Suomijos, Vokietijos bei Čekijos).  Parodos lankytojai gali išvysti net 30-ties stiklo menininkų darbų.

Renginys prasidėjo Izraelio menininko Louis Sakalovsky meninio stiklo ir tapybos paroda pavadinimu ,,Sugrįžimas“, todėl, kad jo tėvai ir visi giminaičiai prieš karą gyveno Panevėžyje ir Kupiškyje.

Prieš prasidedant karui, šio menininko motina ir giminaičiai emigravo į Palestiną, o visi tėvo giminaičiai buvo sušaudyti Panevėžyje ir Kupiškyje.

Izraelio ambasadorius Amir Maimon parodos atidarymo proga padėkojo organizatoriui Remigijui Kriukui už reikšmingą idėją sukviesti stiklo menininkus beveik iš visos Europos, kurie 10 dienų Panevėžyje kūrė savo meno kūrinius.

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman padėkojo Kupiškio merui Dainiui Bardauskui už tradiciją pritraukti Lietuvos miestelius į tokius kultūrinius renginius, kuriuose dalyvauja žydai – garsūs meno meistrai. Pirmininkas taip pat padėkojo ir pasidžiaugė tuo, kad Kupiškio vietinė valdžia gražiai prižiūri žydų kapines bei masinių žudynių vietas, kurių Kupiškio rajone yra net keturios, o ten gyvenančių žydų jau nebelikę.

O atidarymą vainikavo ,,GlassJazz“ iniciatoriaus  Remigijaus Kriuko stiklo kūrinių gamyba tamsoje. Ši paroda buvo atgabenta iš Jeruzalės.

Vakare Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas pakvietė Panevėžio miesto žydų bendruomenės atstovus dalyvauti  simpoziumo meno meistrų darbų gamybos pristatyme.

Izraelio menininkai taip pat parodė savo meistriškumą, o Izraelio ambasadorius Amir Maimon pats savo rankomis pabandė padaryti stiklinį meno kūrinį.

 

 

  • GlassJ2
  • GlassJ3
  • GasssJ4
  • GlassJ6
  • GlassJ1