Minim  žydų Holokausto 75-ąsias metines

Minim žydų Holokausto 75-ąsias metines

Panevėžio žydų bendruomenė, minėdama žydų Holokausto 75-ąsias metines, suplanavo aplankyti visas masinių žudynių vietas ir kapines, esančias Panevėžio miesto apskrityje. Labai svarbu minėti tragišką Holokausto Lietuvos žydų istoriją, nepaliekant nei vienos vietos, kur guli mirusieji arba nužudyti per II Pasaulinį karą žydai.

Už ką buvo nužudyti mažų miestelių žydai? Tik todėl, kad jų tautybė – žydai? Ar todėl, kad norėta pagrobti jų turtą? Manytume, kad tikrai ne todėl. Buvo karo metai, Hitlerio bei jo pagalbininkų politika buvo viena – išnaikinti visą žydų tautą. Jų žiaurus tikslas buvo pasiektas, bet ne vokiečių rankomis, o vietinių kolaborantų jėgomis. Sklando daugybė gandų, kad žydai buvo komunistai, enkavedistaikagėbistai. Taip, buvo ir tokių, bet labai maža dalis, o lietuviai kaimynai – policininkai, taip pat pridėjo savo rankas prie šio juodo darbo.

Šiandien Panevėžio apskrityje yra apie 40 vietų, kur guli sušaudyti ir palaidoti žydai. Todėl mūsų, Lietuvos žydų, pareiga yra priminti vietiniams valdžios atstovams bei gyventojams, kad žydai čia gyveno ir jų įnašas į visa, ką šiandien turime Lietuvoje, yra didžiulis. Lietuvos žmonės turi suprasti, kad per Holokaustą žuvusių žydų įamžinimas svarbus ne tik žydams, bet ir visai visuomenei, jų vaikams, ateinančioms kartoms. Panevėžio žydų bendruomenės nariai keletą kartų per metus aplanko žydų žudynių vietas ir kapus Panevėžio apskrityje ir visoje Lietuvoje. Ir labai malonu, kai tolerantiška Lietuvos visuomenė kartu su žydais dalyvauja renginiuose, skirtuose Holokausto atminimo dienose.

Šiais metais Panevėžio žydų bendruomenės suaugusieji ir vaikai suplanavo rugsėjo 30 dieną aplankyti vieną tragiškiausių vietų Lenkijoje, Aušvico – Birkenau koncentracijos stovyklas, kuriose  nukankinta ir nužudyta per II Pasaulinį karą daugiau nei milijonas nekaltų žydų.

G.Kofmanas, PŽB pirmininkas