Rugpjūčio 15-16 Latvijoje ir Lietuvoje lankėsi rabinas Bentsiyonas Zilberis

Rugpjūčio 15-16 Latvijoje ir Lietuvoje lankėsi rabinas Bentsiyonas Zilberis

Žydų (litvakų) bendruomenėje dirbantis rabinas Kalevas Krelinas kartu su rabinu Bentsiyonu Zilberiu keliavo po vietas, kuriose gyveno jo protėviai. Rabinas Zilberis yra legendinio rabino Yitzchako Zilberio sūnus.  Y. Zilberis priklausė išminčių dinastijai, ištvėręs Stalino lagerius ir patyręs ateistinę sovietų politiką, jis ne tik sudėtingiausiomis sąlygomis išsaugojo gilų tikėjimą Kūrėju, laikėsi visų jo priesakų, bet ir sugebėjo mokytis ir mokyti Toros kitus. Persikėlęs į Izraelį, jis turėjo šimtus mokinių, kuriems įkvėpė ištikimybę Kūrėjui ir Torai.

Krelin-Zilber

Rabinas Bentsiyonas surengė pamoką  Rygos sinagogoje, į kurią susirinko tie, kas nuolat studijuoja Torą ir kiti, besidomintys judaizmu. Atvyko net grupė iš Lietuvos: Klaipėdos ir Vilniaus. Pamoka buvo skirta apkalbų ir plepalų problemai, nes šie dalykai iš tiesų yra blogis, o kalbėjimas apie blogį padaro žmogui nemažai žalos.

Rabinas lankėsi restauruotoje Rezeknės sinagogoje, kur jo prosenelis dirbo rabinu 20-ojo amžiaus  pradžioje. Rabinas kilęs iš Tsiyuni šeimos, buvusių Rezeknės ir Lucynės rabinų dinastijos. Tačiau Rezeknės kapinėse, kur palaidoti jo protėviai, nepavyko surasti nei kapo, nei antkapio. Rabinas meldėsi prie rabino Simchos Memiro, o Daugpilyje prie Rogačevero kapų.

Lietuvoje rabinas lankėsi Raguvoje, nedideliame miestelyje prie Panevėžio, kur gyveno jo mamos protėviai. Mažose kapinaitėse, kad ir apžėlusiose, jis lengvai surado prosenelio rabino Moše Šmuelio Šapiro kapą su paminklu. Buvusios sinagogos pastate dabar stalių dirbtuvės, kurių šeimininkai leido užeiti į patalpą, kur kadaise dirbo rabinu jo prosenelis.

Vilniuje rabinas aplankė Gaono kapą, taip pat rabino Borucho Ber Leibowitzo kapą Užupio kapinėse.Visur jį lydėjo sesuo Chava Kuperman. Jie užsuko ir į Lietuvos žydų košerinę “Beigelių kavinę”, kur paragavo teiglachų, o paklausti apie šiuos skanėstus, atsakė:  “Kaip pas mamą, o mama iš Raguvos”.

Rabinas Kalevas Krelinas mano, kad garsaus rabino atvykimas įkvepia Latvijos ir Lietuvos žydus labiau gilintis į Torą.