Švenčionyse pradėjo veikti tarptautinė stovykla, kurią organizavo Maceva – dar yra laisvų vietų

Švenčionyse pradėjo veikti tarptautinė stovykla, kurią organizavo Maceva – dar yra laisvų vietų

Švenčionyse pradėjo veikti tarptautinė stovykla, kurią organizavo Maceva. Turime 13 savanorių iš Vokietijos, Moldovos, Baltarusijos ir Lietuvos.  Dar turime laisvų vietų – apgyvendiname Švenčionyse, maitiname tris kartus per dieną, garantuojame gerą nuotaiką

Rugpjūtį organizuojama tarptautinė 2 savaites truksianti stovykla Švenčionyse. Mūsų tikslas yra išvalyti senųjų Švenčionių žydų kapinių teritoriją nuo šiukšlių, dokumentuoti kapines ir sužinoti daugiau apie litvakų kultūrą, istoriją bei žydų laidojimo tradicijas apskritai.

Švenčionių žydų kapinės – vienos seniausių žydų kapinių Lietuvoje.  Manoma, kad buvo įkurtos XVII a. Kapinių teritorija apima didelį plotą – 39670.00 kv. m. Išlikę daug antkapinių paminklų. Preliminariais paskaičiavimais jų galėtų būti apie 2000. Kitados, iki Holokausto, paminklų buvo daugiau, tačiau jau vokiečių okupacijos metais kapinių teritorija smarkiai apniokota. 1941 m. dalis akmeninių paminklų panaudoti statybose, juodojo marmuro paminklai išgrobstyti, daug jų apdaužyta bei išvartyta. Tikslios informacijos apie palaidojimus – tiek išlikusius ankstyviausius, tiek vėlyviausius – nėra. Greičiausiai paskutiniai palaidojimai kapinėse galėjo vykti 1952-1953 m. Nepaisant destruktyvių veiksmų kapinėse, jose iki šiol išlikę įvairios stilistinės raiškos paminklinių akmenų, daugiausiai iš 1900-1930 m. laikotarpio. Jų būklė įvairi. Yra nemažai trapių, restauracijos reikalaujančių paminklų.

Stovykla organizuojama kartu su kita organizacija Action Reconciliation Service for Peace. Tai bus antrus metus iš eilės įgyvendintas bendras projektas. Tikimasi, kad į Lietuvą iš Vokietijos ir kitų šalių atvažiuos apie 10–15 jaunuolių.

Daugiau informacijos galite rasti >>ČIA 

Visus, susidomėjusius stovykla, kviečiame susisiekti su  el. paštu: 

info@litvak-emetery.info arba sandra@litvak-cemetery.info