Vilniaus jidiš instituto vasaros programos dalyviai lankosi Panevėžio žydų bendruomenėje

Vilniaus jidiš instituto vasaros programos dalyviai lankosi Panevėžio žydų bendruomenėje

 Rugpjūčio 7 d., penktadienį, Panevėžio žydų bendruomenėje lankėsi Vilniaus jidiš vasaros programos dalyviai kartu su Vilniaus jidiš instituto programų koordinatore Indre Joffyte, nusipelniusio panevėžiečio Elijaus Joffės anūke. Grupėje buvo įvairaus amžiaus ir įvairių profesijų atstovai bei įvairių sričių studentai iš JAV, Jungtinės Karalystės, Ukrainos, Vokietijos, Austrijos, Švedijos ir Lietuvos. Visus grupės dalyvius vienija vienas tikslas – tobulinti savo jidiš kalbos žinias, gilinti supratimą apie Rytų Europos žydų kultūrą ir paveldą. Kai kuriems jidiš kalba reikalinga darbui (pvz., archyvuose), moksliniams tyrinėjimams, kiti tiesiog nori sugrįžti prie savo šaknų.

Programos dalyvių grupei buvo malonu susipažinti su Panevėžio žydų bendruomenės pirmininku, sužinoti apie Panevėžio žydų istoriją, aplankyti objektus, susijusius su žydų kultūra.

Vilniaus jidiš vasaros kursai – tai tarptautinė tęstinė universitetinė jidiš kalbos ir kultūros programa.Įkurta 1982 m. Oksfordo universitete, D. Britanijoje, 1998 m. programa buvo perkelta į Vilnių. Nuo 2001 m. Vilniaus jidiš vasaros programą vykdo tais pačiais metais įsteigtas Vilniaus jidiš institutas. Vilniaus jidiš vasaros programa – intensyvūs keturių savaičių jidiš kalbos ir kultūros kursai. Pagal turimas žinias suskirstyti į keturių lygių grupes, studentai penkias dienas per savaitę lanko kalbos (gramatikos ir literatūros) užsiėmimus, kuriuos veda stipriausi pasaulyje jidiš kalbos ir literatūros specialistai.

Kita svarbi Vilniaus jidiš vasaros programos veiklos sritis –jos kultūrinė programa. Per filmų peržiūras, koncertus, muzikos užsiėmimus, paskaitas ir prezentacijas, susitikimus ir diskusijas, išvykas ir ekskursijas po Vilnių, jo apylinkes ir kitus Lietuvos miestus ir miestelius studentai yra supažįsta su Rytų Europos žydų (aškenazių) materialiuoju ir dvasiniu paveldu.