Šabatas tarptautinėje Olameinu žydų vaikų stovykloje Dubingiuose

Šabatas tarptautinėje Olameinu žydų vaikų stovykloje Dubingiuose

Šabatas yra viena pagrindinių ypatingų žydiškų švenčių, kurios metu yra stipriai atsižvelgiama į šeimos ir draugystės vertybes. Lietuvoje tarpukariu prigijo pavadinimas jidiš kalba – visi lietuviai miesteliuose – štetluose žinodavo, kas yra Šabas. Šiemet LŽB ir žydų vaikai iš Latvijos ir Estijos tarptautinėje vasaros stovykloje Dubingiuose prie Asvejos ežero, kur susirinko rekordinis poilsiaujančių vaikų skaičius per pastaruosius 8 metus,  Šabatą švęsdavo ir švenčia visi. Vaikai noriai važiuoja į Dubingius, o tėvai jų norui pritaria, nes važiuodami į stovyklą vaikai žino, kad turės daug įdomios veiklos ir išgirs daugiau apie žydų vertybes, kurias reikės saugoti bei tęsti.

Šabato ceremoniją šį kartą organizavo koordinatorius Moishe Braver. vedė rabinas iš Latvijos Isroel Eizensharf. Šabato metu priimta šokti, dainuoti, sveikinti ir atrodyti  labiau pasitempusiais, pasipuošusiais, todėl per stovyklos vakarienę gali išvysti daug gražiai apsirengusių jaunuolių. Kas buvo neįprasta? Šį kartą kiekvienas būrys sveikino kitą būrį, dovanodami rankomis sukurtas dovanėles, eilėmis, daina arba tiesiog gražiais žodžiais nuo scenos. Per Šabatą vyravo malonios emocijos, šilti apsikabinimai ir įspūdžiai, kurie liks vaikų širdyse dar ilgą laiką.

Stovykloje pajunti, kad Baltijos šalių žydiškas gyvenimas atsigauna, atsiranda vis daugiau jaunų šeimų ir vaikų, kurioms svarbios istorinės tradicijos ir tautos vertybės.