IHRA antisemitizmo apibrėžimas

Manfredas

Dr.R. M. Gerstenfeldo komentaras

Manfredas Gerstenfeld – keleto didelių tarptautinių korporacijų Europoje ir Šiaurės Amerikoje valdybos narys, ilgalaikis patarėjas strategijos klausimais. Jis yra Jeruzalės viešųjų ryšių centro valdybos narys ir buvęs pirmininkas, gavęs Gyvenimo pasiekimų apdovanojimą už Antisemitizmo studijas.

Daugelis institucijų, organizacijų ir asmenų Vakarų visuomenėse  siekia sumažinti antisemitinius išpuolius. Neseniai Bucharešte priimtas darbinis antisemitizmo apibrėžimas kartu su Tarptautiniu Holokausto aukų atminimo aljansu (IHRA) – šio aljanso tikslas skatinti Holokausto švietimą, atminimą ir tyrimus. 31 valstybė bandė susitarti, nes tiek yra IHRA aljanso šalių, ir patvirtino šį apibrėžimą. IHRA-i šiemet vadovauja Rumunija.

Apibrėžimas: “Antisemitizmas yra tam tikras suvokimas apie žydus, kuris gali būti išreikštas per neapykantą žydams. Antisemitizmas, demonstruojamas pareiškimais ir veiksmais, yra nukreiptas prieš žydus ir nežydus, prieš jų turtą, prieš žydų bendruomenės institucijas ir  religinius objektus.“ Čia pateikiama teksto santrauka. Svarbu ir tai, kad antisemitizmo apibrėžimas apima ir Izraelio Valstybės diskriminavimą, neigimą bei įvairaus pobūdžio diskriminacinius veiksmus prieš Izraelį. Be to antisemitiniai pareiškimai taip pat gali būti nukreipti prieš Izraelio valstybę, suvokiamą kaip žydų kolektyvą. Antisemitai dažnai kaltina žydus sąmokslu, siekiant pakenkti žmonijai, ir tai dažnai naudojama prieš žydus, ypač, kai kas nors nesiseka. Antisemitizmas pasireiškia kalbos, tekstų, vizualine forma ar veiksmų stereotipais, kurių vaizdas gali būti grėsmingas ir atgrasus.

Apibrėžimai ir jų paaiškinimai nėra nauji. Antisemitiniai išpuoliai intensyvėja, spaudoje pasirodantys rašiniai prieš Izraelį dažnėja, todėl atsirado poreikis apibrėžti antisemitizmo sąvoką, kad galima būtų atskleisti keliamą neapykantą Izraeliui. Dar iki IHRA sukūrimo buvo priimtas apibrėžimas  daugiau nei prieš dešimt metų  ir pavadintas Europos rasizmo ir ksenofobijos monitoringo centru (EUMC).

Naudojant IHRA apibrėžimą, tampa aišku, kad BDS (Izraelio produktų ženklinimas) veikla yra antisemitinė, nes nukreipta tik prieš Izraelį. Tas pats pasakytina ir dėl įvairių Europos Sąjungos ženklinimo taisyklių, susijusių su ginčijamo “Vakarų kranto” ar „okupuoto Golano“, kurie taip pat taikomi tik prieš Izraelį.

Simono Wiesentalio centras  Europos Sąjungos požiūrį į produkcijos ženklinimą vertina kaip vieną svarbiausių antisemitinių, nukreiptų prieš Izraelį, veiksmų 2015m. “Europos Sąjunga nusprendė, kad produktų etiketėse būtų nurodyta, jog produktai iš Golano aukštumų ar iš ginčijamos Vakarų Kranto teritorijos, ignoruojant produktus kitose okupuotose ir ginčijamose pasaulio teritorijose: Vakarų Sacharoje, Kašmyre, Tibete ir gaminius iš  teroristų grupuočių “Hamas” ir “Hezbollah” kontroliuojamų vietovių. Tai dvigubų standartų prieš Izraelį naudojimas, galima jį pavadinti moderniu kovos su Izraeliu būdu.