Panevėžio žydų bendruomenėje garsūs svečiai iš JAV

Panevėžio žydų bendruomenėje garsūs svečiai iš JAV

Rokiskis

Mūsų bendruomenėje apsilankė garsūs svečiai iš JAV Philip S. Shapiro su žmona Aldona.

Philip Shapiro dažnai aplanko Lietuvą. Jis yra surinkęs beveik visą istorinę medžiagą apie savo šeimą, kuri buvo labai didelė ir garsi Panevėžyje, nes šeimoje buvo daug mokslininkų, pramonininkų, mokytojų ir gydytojų.

Philipo seneliai gimė Lietuvoje, Panevėžyje ir Rokiškyje. Prieš karą jo mama, kuri gimė Panevėžio mieste, su visa šeima emigravo į JAV, o mamos sesuo su šeima liko gyventi Panevežyje. Deja, visa jos šeima buvo sušaudyta karo metais Panevėžio miške.

Rokiškyje šiandien yra išsaugotos žydų kapinės, kurioms tvarkyti Philip Shapiro pastangomis buvo surinkta nemaža suma pinigų, kad ten pastatytų paminklą, naują tvorą bei naujus vartus. Į šio projekto darbus įsijungė Panevėžio žydų bendruomenė. Kartu buvo tariamasi dėl leidimo darbams  ir paminklinio memorialo statymo su Rokiškio rajono savivaldybės kultūros paveldo atstovais, architektas ir Rokiškio meru. Už visą Rokiškio žmonių ir institucijų suteiktą pagalbą mes – žydai, esame labai dėkingi. Tokio tolerantiško pavyzdžio darbai duoda naudą bei gerina santykius

Šiandien galima didžiuotis, kad Philip Shapiro šeimos dėka, kapinės yra išsaugotos ir prižiūrimos.