Amerikos žydų komitetas (AJC ) 110 metų veiklos sukaktį pažymėjo Moldovoje

Moldova JOe Resnik

Nuotraukoje iš kairės: Lietuvos ambasadorius Moldovoje Rimantas Latakas, LŽB pirmininkė Faina Kukliansky, AJC generalinis direktorius Davidas Harris

Liepos 12, 2016 Kišiniove

AJC pasaulinė žydų gynimo organizacija, įkurta 1906 metais, tuo laiku, kai carinės Rusijos valdytame Kišiniove vyko žvėriški žydų pogromai. Šiemet svarbi žydams organizacija vizitu į Moldovos sostinę pažymėjo savo veiklos 110-ąsias metines. Kelionės metu vyko privatūs susitikimai su prezidentu Nicolae Timofti, Ministru Pirmininku Pavelu Filipu ir parlamento pirmininku Andrianu Candu, taip pat užsienio reikalų ministro pavaduotoja Lilian Darii.

29-narių delegacijai vadovavo AJC prezidentas Džonas Šapiro ir generalinis direktorius Davidas Harris. Kiti delegacijos nariai: Harriet Schleifer AJC Nacionalinės Valdytojų tarybos  pirmininkas, Matthew Bronfmanas AJC valdybos patikėtinių vadovas ir Allanas Reichas,    taip pat Nacionalinės Valdytojų tarybos ir Amerikos regioninių valdybų nariai.

AJC pakvietė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkę Faina Kukliansky dalyvauti jų delegacijoje vizito į Moldovą metu. AJC 2016 sausio mėnesį  lankėsi Vilniuje, susitiko su Lietuvos vadovais: Prezidente Dalia Grybauskaite ir Ministru pirmininku Algirdu Butkevičium, taip pat pasirašė asociacijos sutartį su Lietuvos žydų bendruomene.

JAV ambasadorius Moldovoje Džimas Pettit, ilgametis  AJC draugas, surengė delegacijos garbei priėmimą, kuriame dalyvavo daug diplomatų ir bendruomenių lyderių.Vizito metu organizuotose diskusijose vyravo kelios pagrindinės temos: viena jų – dvišalių ryšių tarp Kišiniovo ir Vašingtono stiprinimas, antroji svarbi tema – Moldovos ryšių su Izraeliu stiprinimas, įskaitant bendradarbiavimą JT. Diskusijose taip pat aptartos valstybės pastangos skatinti ekonomikos augimą, pritraukti investicijas ir įgyvendinti teismų bei kitas reformas, nepamirštant regiono saugumo iššūkių.

Moldovos prezidentas N.Timofti apdovanojo AJC generalinį direktorių D. Harrį šalies Garbės ordinu, tuo išreikšdamas dėkingumą už  ilgametę draugystę su Moldovos Respublika. D.Harris yra pirmasis Amerikos žydas, sulaukęs tokio prestižinio pripažinimo.

Vizitas organizuotas glaudžiai bendradarbiaujant su Moldovos žydų bendruomene, su kuria AJC pasirašė partnerystės sutartį 2014 m. AJC dabar turi 32 tokias sutartis su žydų bendruomenėmis visame pasaulyje.

Moldovoje AJC delegacija  dalyvavo dviejuose žydų atminimui skirtuose renginiuose, kuriuos organizavo Moldovos žydų bendruomenė. Pirmasis vyko prie 1903m. pogromo aukoms pastatyto paminklo. Antroji  ceremonija buvo skirta tūkstančiams Holokausto Moldovoje aukų, kurias pagerbė  vyriausybės pareigūnai, šalies Kultūros ministras.

Vizitas  Kišiniove pasibaigė iškilminga vakariene žydų bendruomenės centre su miesto meru, kuris yra pasirašęs su AJC merų vienybės prieš antisemitizmą kampanijoje; keli Parlamento nariai ir diplomatai iš Azerbaidžano, Čekijos Respublikos, Gruzijos, Vokietijos, Vengrijos, Lietuvos, ESBO, Rumunijos, Švedijos ir JAV.