Simno sinagogą bus bandoma prikelti naujam gyvenimui

Simno sinagogą bus bandoma prikelti naujam gyvenimui

Alytaus r. sav. nuotr.

Dzukija logo

Alytaus rajono savivaldybė ieškos galimybių sinagogos pastatą Simne pritaikyti kultūrinei veiklai. Alytaus rajono meras šį klausimą aptarė su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, Kultūros ministerijos, Kultūros paveldo departamento atstovais.

Simno sinagoga yra statyta 1905 m. senosios medinės sinagogos vietoje, o rekonstruota sovietmečiu ─ XX a. viduryje. Nuo 1952 m. joje veikė kultūros namai, vėliau ─ mokyklos sporto salė. Šiuo metu sinagoga yra Alytaus rajono savivaldybės nuosavybė.

Savivaldybė ne kartą bandė atgaivinti buvusius žydų maldos namus ir svarstė, kam būtų galima juos pritaikyti, diskutavo su Simno seniūnijos gyventojais ir jų atstovais. Buvo idėjų pritaikyti sinagogos pastatą meno galerijai, muziejui, koncertų salei, tačiau lėšų rekonstrukcijai gauti nepavyko.Prieš kelerius metus Simne buvo rekonstruoti kultūros namai, juose įrengta didelė koncertų salė, erdvių užtenka įvairioms parodoms. Įvertinusi esamą padėtį, poreikį ir mažas galimybes gauti lėšų sinagogos pastatui sutvarkyti, savivaldybė nusprendė jį privatizuoti. Kadangi iš Lietuvos žydų bendruomenės prieštaravimo nesulaukė, buvo pradėtos privatizavimo procedūros. Pasipriešinimo dėl sinagogos pardavimo savivaldybė sulaukė paskelbusi apie pastato pardavimą. Šiuo metu pastato pardavimas yra sustabdytas.

Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, bendruomenės atstovai, Vyriausybės kanceliarijos Užsienio ir ES reikalų skyriaus patarėja Lina Saulėnaitė-Višinskienė, kultūros viceministras dr. Romas Jarockis, Kultūros paveldo departamento atstovės Rasita Ankudavičienė ir Margarita Janušonienė karu su Alytaus rajono meru Algirdu Vrubliausku, vicemeru Arvydu Balčiūnu, Simno seniūnu Vytautu Viršilu, Simno bažnyčios klebonu Raimundu Žukausku, bendruomenės atstovais apsilankė sinagogos pastate ir diskutavo dėl pastato pritaikymo visuomenės reikmėms. Diskusijoje svarstyta, kas joje galėtų būti įkurta. Sinagogos patalpos galėtų būti pritaikytos bendruomenių poreikiams, įkurtas daugiakultūrinis muziejus, kuriame būtų eksponuojami žydų, totorių, lietuvių daiktai, taip pat organizuojami edukaciniai kultūrinio paveldo ir amatų užsiėmimai. Moksleiviams galėtų vykti pamokos, kurių metu jie būtų supažindinti su jų istorija, kultūra, papročiais. Taip pat labai svarbu, kad, sutvarkius sinagogą, ji būtų įtraukta į Europos ir Lietuvos žydų kelią.

Alytaus rajono savivaldybė, bendradarbiaudama su Žydų bendruomene, Kultūros ministerija ir Kultūros paveldo departamentu, bandys rasti lėšų sinagogos remontui. Kaip sakė rajono meras A. Vrubliauskas, bus analizuojamos galimybės gauti paramą iš 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų